036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Županijsko natjecanje recitatora; Dani hrvatskog jezika 2019.

Dana 14. ožujka 2019  godine, povodom 25. obljetnice obilježavanja Dana hrvatskog jezika, u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače održano je Županijsko natjecanje recitatora iz 16 srednjih škola HNŽ-a, pod organizacijom Zavoda za školstvo Mostar, uz ugodan prijem domaćina Srednje strojarske škole Mostar, sa početkom u 11:00 sati.

Natjecanje je prigodnim riječima otvorila Lidija Jerković – profesorica hrvatskog jezika i stručna savjetnica za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo.

„Poštovani učenici, posebno se danas želim obratiti vama, jer trebate biti ponosni što govorite i pratite nastavu na hrvatskom jeziku, jer vi živite san svojih predaka i to je privilegija. Znamo da Hrvati žive diljem svijeta, ali su povezani upravo preko jezika i to je ono što nas okuplja, što nas čini prepoznatljivim i čini ponosnim.“

Nakon pozdrava učenici su prezentirali radove koje su marljivo pripremali pod vodstvom svojih profesora. Stručni žiri imao je težak zadatak, izabrati najboljeg među najboljima.

Nagrada za najbolju recitaciju je pripala Srednjoj školi likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića Mostar, autorice Lorene Mihaljević  „Ostani daleko“, u izvedbi učenice Magdalene Mitar. Našu školu predstavlja je Gabrijela Džakula, učenica IV.g1.,  izvodeći stihove Petre Bošković, „Njih dvoje u pisanju svijeta“, učenice IV.g2.

Natjecanje je prošlo u ugodnoj atmosferi, uokvireno glazbenim točkama mostarskih učenika.

Matea Pažin IV.g1