036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Uzvratni posjet norveških učenika našoj školi i gradu

Učenici Srednje škole Stolac su u mjesecu travnju ove godine,  posjetili Lillehammer u Norveškoj, zajedno sa svojim profesorima, u sklopu programa razmjene učenika. Uzvratni posjet, tj. posjet norveških učenika gradu Stocu obilježio je treći tjedan rujna, točnije od 20. do 26. rujna. Učenici iz Lillehammera, zajedno sa profesorom i profesoricom, su po dolasku u zračnu luku u Sarajevo 19. rujna najprije odsjeli u hotelu.

Sljedeći dan, pod vodstvom iskusnog vodiča, obišli su dobar dio grada Sarajeva. Predvečer, toga istog dana, sa lijepim doživljajima iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, napokon su stigli u Stolac, među nestrpljive domaćine koji su ih dočekali pred Osnovnom školom Stolac. Nakon smještaja i večere u kućama domaćina, gosti su, iako već malo umorni, odlučili večer provesti zajedno sa stolačkim učenicima na ponovnom druženju uz razgovore.

Prvi dan našeg jednotjednog druženja je započeo prisutstvom nastavi u našoj školi. Ravnateljica Mirjana Biletić  je gostima iz Norveške poželjela dobrodošlicu i ugodan boravak u našem gradu. Nakon toga, svi smo zajedno krenuli na razgovor s gosp. Stjepanom Boškovićem,  načelnikom grada Stoca. Na tom su razgovoru učenici iz Lillehammera pokazali veliko zanimanje za naš grad, kulturu, običaje. Tjekom posjeta su nas također pratili i naši profesori. Nakon toga proboravili smo i u prirodi, na starom gradu u Stocu sa kojeg se pruža predivan pogled na čitav grad. Posjetili smo također i džamiju, rijeku Bregavu, vodopad Provalije.

Posjet Mostaru i uredu NDC-a obilježio je drugi dan, točnije utorak. Učenici su prisustvovali razgovoru sa direktorom NDC-a, a neki su dali intervju za televiziju. Posjetili smo i Stari most u Mostaru, vidjeli brojne lijepe građevine, te mnogo trgovina i restorana. Na povratku smo svratili u Blagaj pokraj Bune na kratko razgledavanje tamošnjih spomenika, građevina i prelijepe prirode.

https://www.youtube.com/watch?v=KZY7Xhe-YZs|250|250

Video prilog citytv.ba o razmjeni učenika Stolac – Lillehammer

Sljedeći dan smo posjetili špilju Vjetrenicu, kojom su norveški učenici bili posebno oduševljeni. Nakon toga nastavili smo tim putem prema Trebinju, čije smo znamenitosti razgledali uz pomoć vodiča. Na povratku smo ručali u restoranu u Ljubinju,a nakon toga nastavili druženje i u Stocu.

Četvrtak je po planu bio slobodan dan za sve učenike. Domaćini su sa svojim gostima obilazili razna mjesta koja su htjeli pokazati prijatelju iz Norveške. Nekoliko stolačkih učenika je svoje goste povelo u razgledavanje Crkve sv.Ilije u Stocu. Predvečer smo se skupili u gradu i proslavili rođendan učenice iz Lillehammera.

Zadnji dan druženja smo obišli nekropolu stećeka na Radimlji, te stari ilirski grad Daorson gdje smo vidjeli njegove zidine. Dan smo proveli u druženju pa smo tako nastavili i u večernjim satima kada je održana zabava u prostorijama naše škole. Na zabavi su prisustvovali svi učenici i profesori s kojima smo boravili ovaj tjedan, kao i ostali profesori koji su dio ovog programa. Bilo je veselo, pjevalo se i plesalo.

U subotu ujutro u 7 sati učenici i profesori iz Lillehammera su krenuli prema zračnoj luci u Dubrovniku. Prije odlaska svi smo se pozdravili te im poželjeli sretan put. Oni su zadovoljni ponijeli mnoge lijepe uspomene sa ovog putovanja, te su neki od njih najavili njihov ponovni skori dolazak u Stolac. Mi se nadamo tomu, pa čak i ako se to ne ispuni, svejedno nam je jako drago što smo bili dio ovog projekta, naučili nešto novo i upoznali nove ljude.

Viktorija Perutina i Ivana Marijanović