036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici završnih razreda sudjelovali na konferenciji „Mladi u digitalnom dobu“

Učenici završnih razreda naše škole sudjelovali su na konferenciji „Mladi u digitalnom dobu“ koja se održala 15. studenoga u tehnološkom parku Intera s početkom u 11:00 sati zajedno sa još 300 srednjoškolaca iz Mostara, Čapljine i Jablanice. Mladi koji su prisutni na društvenim mrežama i tečno govore jezik digitalnog svijeta slušali su u Mostaru uspješne priče mladih IT stručnjaka i saznali o mogućnostima za razvoj karijere u digitalnom sektoru.

Konferencija je bila namijenjena srednjoškolcima, ali i studentima koji će od 2020. činiti novu radnu snagu i koji sada razmišljaju o profesionalnoj orijentaciji i usvajanju različitih vještina koje im trebaju olakšti zapošljavanje i osigurati budućnost.

Cilj je motivirati mlade na razvoj karijere i poduzetništvo u aktualnim digitalnim industrijama koje su im bliske i ponuditi odgovore na pitanja o obrazovanju i zapošljavanju.

Jedan od ključnih ciljeva konferencije je predstaviti karijere i životne priče mladih generacija na različitim razinama razvoja i oblastima IT sektora, dajući sudionicima, srednjoškolcima, odgovor na pitanje kako započeti karijeru u atraktivnim sektorima poput IT-a, te na koji način usavršiti vještine koje će biti najpoželjnije na tržištu rada u skorijoj budućnosti.

Događaji se organiziraju u partnerstvu sa Bit Alijansom, udruženjem IT kompanija u Bosni i Hercegovini koji danas broji 51 kompaniju članicu sa preko 2200 zaposlenih što čini skoro 70% ukupne IT radne snage u BiH. Predstavnici kompanija članica Bit Alijanse prepoznali su značaj upoznavanja mladih sa ključnim zanimanjima digitalnog doba, te će kroz sudjelovanje u ulozi govornika doprinijeti njihovom karijernom usmjeravanju u pravcu ovog perspektivnog sektora.