036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici strojarske struke na terenskoj nastavi u SUMIT centru za IT na FPMOZ i poduzeću SIK Mostar

U četvrtak 14.3.2024. učenici strojarske struke: Računalni tehničari u strojarstvu i CNC operateri u pratnji svojih profesora proveli su na terenskoj nastavi u SUMIT centru za IT na FPMOZ i poduzeću SIK d.o.o.Mostar.

Nakon uvodnog pozdrava od strane asistenata gosp. R. Rozića, M. Bošnjaka, D. Vasića i T. Papca udobno smo se smjestili u učionicu br.108. na FPMOZ.

U pametnoj multimedijalnoj učionici na FPMOZ spomenuti asistenti su održali zanimljivu prezentaciju, te nas upoznali sa radom SUMIT centra za IT, studijem informatike i brojnim projektima kao što su: smart kiosk, smart parking, električni bicikl-eBike, robot Leo Rover i drugi.
Učenici su bili oduševljeni sa spomenutim projektima, posebno sa pametnim biciklom i robotom, a tko zna, možda se i nekoliko od naših ovogodišnjih maturanata odluče za studij informatike?

Važno je napomenuti da eletrični bicikl postiže brzinu od 100km/h i ima autonomiju od 50 Km, a projekat vode student prve godine informatike gosp.B.Perić i gđca. A. Jurić sa FSRE.

Nakon kratke stanke, uputili smo se prema Raštanima gdje se nalazi poduzeće SIK d.o.o. Mostar.

Ispred ulaza u SIK dočekao nas je gosp. D. Pandža mr. strojarstva i proveo nas kroz sve proizvodne pogone sa strojevima, počevši od odjeljenja za pripremu, preko odjela za strojnu obradu i zavarivanje sa robotima, odjela sastavljanja i kontrole gotovih dijelova, do odjela za toplinsku obradu.

Učenici su na licu mjesta mogli vidjeti u radu najsuvremenije industrijske strojeve za obradu metala kao što su: petoosne CNC glodalice, CNC tokarilice, CNC stroj za rezaje vodenim mlazom, robote za zavarivanje i druge.

Obogaćeni novim iskustima i stečenim stručnim znanjima, izražavamo veliku zahvalnost našim današnjim domaćinima sa faulteta FPMOZ i poduzeća SIK na gostoprimstvu i izdvojeom vremenu, te svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji ove terenske nastave.

U nastavku u galeriji mogu se vidjeti slike sa naše terenske nastave.