036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici posjetili SPARK u Mostaru

U sklopu projekta „raSTEMo uz inovacije“ koje Udruga građana Inicijativa Stolac realizira u suradnji s našom školom, 18 učenika je u četvrtak 08. veljače boravilo u posjetu SPARK-u u Mostaru. Cilj ovoga projekta je unaprijeđenje kompetencija učenika i nastavnika Srednje škole Stolac iz STEM (Science, Technology, Engineering i Mathematics) i ICT (Information and Communication Technology) područja, te korištenje novih tehnologija radi povećanja interaktivnosti nastavnog procesa.

SPARK je napredna digitalno-tehnološka akceleratorska platforma posvećena regionalnim startupima i projektima naručenim od strane vodećih europskih tvrtki. Programi koje provodi su: SPARK school, SPARK r&d, SPARK startup i SPARK business. Korisnici su individualci, timovi, investitori, tvrtke, istraživači i sponzori.

Učenici su imali prvo imali priliku obići prostorije SPARK-a i upoznati se sa svime što nudi, te su također obišli i prostorije NSOFT-a, koja je jedan od najbrže rastućih kompanija u ovom dijelu Europe. Prilikom obilaska učenici su mogli upoznati što su to startupi i na koji način oni funkcioniraju, zatim su posjetili laboratorij za elektroniku gdje su mogli vidjeti najnovije što tehnologija nudi od robota, dronova do električnog bicikla. Nakon obilaska Tomislav Kordić, Education & Training Developer u SPARKu održao je predavanje na temu „Internet Of Things“. Internet stvari omogućuje integraciju ogromne količine uređaja koji imaju ugrađene određene senzore koji više ili manje samostalno komuniciraju jedni s drugima i sa raznim aplikacijama. Tu su učenici u praksi mogli vidjeti korištenje platformi kao što su Arduino i Raspberry PI.

Posebno oduševljenje kod učenika izazvao je humanoidni robot Nao koji je čak otplesao i jedan ples za njih.

Uz zahvalu SPARKu na gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji, nadamo se da će se ovaka suradnja nastaviti i u budućnosti.