036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici prvih i drugih razreda u sklopu terenske nastave posjetili špilju Vjetrenica

U petak, 29. veljače 2024. g., za učenike prvih i drugih razreda srednje škole organizirana je terenska nastava, koja je planirana našim godišnjom planom i programom.

Terenska nastava je sastavni dio nastavnog procesa, gdje se učenicima na malo drugačiji način izvan učionica pruža mogućnost učenja i zabave. Ove godine su učenici u pratnji svojih profesora posjetili špilju Vjetrenicu, smještenu u općini Ravno. Stara oko pet miliona godina, špilja Vjetrenica prirodni je dragulj koji je prvi put otvoren 1964. godine. Prva je u svijetu po bioraznolikosti. Ukupna duljina kanala je oko 7000 metara, od čega je 700 m staze uređeno za posjetitelje. Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH.

Ovo je jedinstven spoj životinjskih vrsta, prirodnih jezera, pitke vode, pećinskih ukrasa, legenda i mitova. Posebno je zanimljiva i endemska vrsta, čovječja ribica, kuju posjetitelji imaju priliku vidjeti. Nakon obilaska, u muzeju smo saznali nešto više o povijesti ovog kraja i same špilje. Zahvaljujemo se Gradskoj upravi koja nam je pomogla u realizaciji terenske nastave kao i djelatnicima Vjetrenice na ugodnom druženju i edukativnim predavanjima.