036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici na projekciji norveškog dokumentarnog filma “Bravehearts”

U srijedu 14. ožujka 2018. godine u Mostaru je u organizaciji Norveškog veleposlanstva u Sarajevu i Nanse dijalog centra Mostar održana specijalna projekcija norveškog dokumentarnog filma „Bravehearts“ u režiji Kari Anne Moa, na kojoj su nazočili učenici  i nastavnici naše škole, koji su izabrani za ovogodišnji program razmjene sa školom u Norveškoj. Film prikazuje četiri politički angažirane mlade osobe od ljeta 2009. do jeseni 2011. godine koje se pripremaju za izbornu kampanju u svojim školama/okruzima. Tragedija koja se dogodila 22. 7. 2011. godine promijenila je tok kampanje, kao i njihove živote zauvijek.

Naime, toga dana je na političkom kampu na otoku Utøya, naoružani napadač pucajući iz vatrenog oružja usmrtio više od šezdeset mladih, dok ih je isto toliko ranio. Većina žrtava bili su tinejdžeri između 15 i 16 godina starosti.


Nakon prikazivanja filma uslijedio je razgovor koji su vodili Leo Ajkić, poznata medijska ličnost iz Norveške i Lara Rashid, preživjela napad na otoku Utøya.


Događaju, koji je snimala norveška državna televizija – NRK, nazočila je, između ostalih, norveška veleposlanica u BiH Guri Rusten, a među mnogobrojnom publikom bili su i hercegovački srednjoškolci te predstavnici lokalnih i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem obrazovanja.