036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici drugog razreda računalnih tehničara u strojarstvu posjetili poduzeće MA-COM d.o.o. Stolac

U ponedjeljak, 6. studenoga 2017. godine prva grupa učenika drugog razreda računalnih tehničara u strojarstvu su u pratnji profesora Zorana Bradarića posjetili poduzeće MA-COM d.o.o Stolac koje se nalazi u Gospodarsko-poslovnoj zoni  Hodovo desetak kilometara udaljenoj od Stoca. Poduzeće MA-COM d.o.o. Stolac počelo je sa radom 2010. godine sa trendom naglog godišnjeg rasta i proširenja proizvodnih kapaciteta, tako da trenutno ima 35 uposlenika različitih stručnih profila i zanimanja. Bavi se proizvodnjom ostalih proizvoda od plastike koji se najčešće izvoze na zapadnoeuropsko tržište a manji dio se plasira u BiH.

Nakon srdačne dobrodošlice, voditelj proizvodnje nas je proveo kroz cjelokupni proizvodni pogon, gdje smo se upoznali sa načinom rada brojnih strojeva i opreme.

Mogli smo vidjeti postupak prerade polimernog materijala u automatiziranom stroju za brizganje, gdje se od polaznog materijala u granulama dobiju čašice za pripremu plombi za zube (video).

Posebno nas je dojmila demonstracija rada CNC lasera (domaće proizvodnje) za obradu-rezanje pleksiglasa dimenzija do 3050x2050x25 mm.

Učenici su na sva postavljena pitanja dobili odgovore na licu mjesta, te će prema nastavom planu i programu, učenici drugog i trećeg razreda računalnih tehničara u strojarstvu stručnu praksu od sljedećeg ljeta moći izvoditi i u poduzeću MA-COM d.o.o. Stolac.

U poduzeću smo susreli i nekoliko bivših učenika naše Škole, gdje u ugodnom okruženju vješto i suvereno upravljaju, suvremenim industrijskim strojevima za proizvodnju.

Nikad se ne zna, vrijeme će pokazati, možda neki učenik i iz ove grupe postane i budući uposlenik.

Obogaćeni novim iskustvima, te u želji za razvijanje daljnje suradnje Srednje škole Stolac  i poduzeća MA-COM d.o.o. Stolac, sa  UPRAVOM  poduzeća dogovoreno je, da se ovakve posjete u narednom razdoblju organiziraju za sve razrede naše Škole.

Hvala velika MA-COM TIMU  na gostoprimstvu i iscrpnom i detaljnom pojašnjavanju postupaka izrade gotovih proizvoda od plastike, kao i podijeljenim prigodnim darovima!

Prof. Zoran Bradarić