036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Učenici 2. razreda računalnih tehničara nastavili sa stručnim posjetima poduzeću MA-COM

U utorak, 19. prosinca 2017. godine druga grupa učenika drugog razreda računalnih tehničara u strojarstvu su u pratnji profesora Z. Bradarića posjetili poduzeće MA-COM d.o.o Stolac koje se nalazi u Gospodarsko-poslovnoj zoni  Hodovo desetak kilometara udaljenoj od Stoca. Poduzeće MA-COM d.o.o. Stolac počelo je sa radom 2010 godine sa trendom naglog godišnjeg rasta i proširenja proizvodnih kapaciteta, tako da trenutno ima 35 uposlenika različitih stručnih profila i zanimanja.

Poduzeće se bavi proizvodnjom ostalih proizvoda od plastike koji se najčešće izvoze na zapadnoeuropsko tržište a manji dio se plasira u BiH.

Nakon srdačne dobrodošlice, voditelj proizvodnje sa svojim suradnicima, nas je proveo kroz cjelokupni proizvodni pogon, gdje smo se upoznali sa načinom rada brojnih strojeva i opreme.

Mogli smo vidjeti namjenski uređenu “čistu sobu“ u kojoj se u sterilnoj atmosferi, sastavljaju zasebno izrađeni dijelovi za medicinske potrebe.

Učenici su na sva postavljena pitanja dobili odgovore na licu mjesta, te su na  CNC laseru “Dizart“ mogli vidjeti izrezivanje zupčanika od pleksiglasa debljine 3mm.

Nakon toga, sudjelovali su u pripremi i sastavljanju  modela zupčanog prijenosa.

U poduzeću smo i ovoga puta susreli nekoliko bivših učenika naše Škole, gdje u ugodnom okruženju vješto i suvereno upravljaju, suvremenim industrijskim strojevima za proizvodnju.

Nikad se ne zna, vrijeme će pokazati, možda neki učenik i iz ove grupe postane i budući uposlenik.

Obogaćeni novim iskustvima, te u želji za razvijanje daljnje suradnje Srednje škole Stolac  i poduzeća MA-COM d.o.o. Stolac, sa  UPRAVOM  poduzeća dogovoreno je, da se ovakve posjete u narednom razdoblju organiziraju za sve razrede naše Škole.

Hvala velika MA-COM TIMU  na gostoprimstvu i iscrpnom i detaljnom pojašnjavanju postupaka izrade gotovih proizvoda od plastike, kao i podijeljenim prigodnim darovima!

Z.Bradarić