036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
U sklopu projekta „Girls love STEM“ učenice Srednje škole Stolac su posjetile SPARK školu u Mostaru

Stolačka udruga mladih u suradnji sa Srednjom školom Stolac, a uz financijsku potporu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, realizira projekt „Girls love STEM“. STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) područja postaju sve važnija, ali broj žena koje se odlučuju na STEM karijere i dalje je nizak. Brojni su razlozi za to, a neki od razloga su društvo i obrazovni sustav koji oblikuju naše interese i vještine.

Ovaj projekt ima cilj potaknuti mlade djevojke  da već od rane dobi počnu razmišljati u smjeru informacijskih i komunikacijskih tehnologija te da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika kako bi razvile interes za ovaj sektor i povećale mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

U sklopu projekta planirano je održavanje radionica programiranja uz korištenje mBot edukacijskih robota, radionica programiranja Arduino uno mikrokontrolera te radionica izrade 3D modela na Prusa i3 MK2 3D printeru.

U četvrtak 28.11.2019. godine 26 učenica imalo je priliku posjetiti SPARK school u Mostaru.  SPARK  school obučava buduće digitalne profesionalce kroz besplatne radionice programiranja, razvoja mobilnih aplikacija, operacijskih sustava, dizajna, analitike podatka i projekt menadžmenta.

Pripremljena im je zanimljiva radionica gdje im je kroz praktične primjere još više približen koncept i važnost programiranja koje redovito uče u sklopu nastave informatike. Imali su priliku isprobati Makeblock, Lego, Arduino i STEMI robotiće te upravljati dronovima, a najbolji i najsretniji nagrađeni su i prigodnim nagradama.

U sklopu projekta nabavljena je računalna oprema (računala, laptop, projektor) koja će se koristiti za potrebe radionica, a nakon završetka projekta sva oprema će ostati u školi za potrebe nastavnih i izvannastavnih aktivnosti.