036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Stručni posjet računalnih tehničara u strojarstvu poduzeću Metal ferrum Stolac

Dana  8. travnja 2015 godine učenici trećeg razreda računalnih tehničara u strojarstvu u pratnji prof.Z. Bradarića i prof.D. Puljića posjetili su poduzeće METAL FERRUM d.o.o. Stolac. Poduzeće METAL FERRUM d.o.o. Stolac u prošlosti se bavilo proizvodnjom metalnog namještaja, a  zadnih deset godina proizvodi mini-bagere tipa Veper. Većinu sastavnih dijelova proizvodi u radionicama strojne obrade, a motor i hidrauličke komponente dobavlja od svojih poslovnih partnera.

Kroz proizvodni pogon nas je proveo stručni voditelj gosp. D.Krnjić, pojašnjavajući faze izrade i sastavljanja dijelova i sklopova bagera. Učenici su na sva postavljena pitanja dobili odgovore na licu mjesta putem prikladnih vježbi i demonstracija zavarivanja, rezanja, tokarenja i bušenja.Posebno nas je dojmila demonstracija automatskog zavarivanja robotom-kuka, te NC rezanja plazmom.

U odjelu za projektiranje gosp. J. Selimić sa svojim suradnicima pezentirao je sve faze izrade Tehničko-tehnološke dokumentacije (Crteže i radne naloge za radionicu izrađene u Auto CAD-u programu za crtanje računalom).

https://www.youtube.com/watch?v=RqrR6mJUaxo|300|400

 Obogaćeni novim iskustvima, te u želji za razvijanje daljnje suradnje naše škole i poduzeća METAL FERRUM d.o.o. Stolac, sa stručnim voditeljima poduzeća dogovoreno je, da se ovakve posjete organiziraju i za buduće generacije računalnih tehničara u strojarstvu.

I što još reći na kraju? Hvala velika na suradnji i vidimo se dogodine!

 Z. Bradarić, prof.