036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Škola u prirodi iz Biologije

U utorak, 7. lipnja 2022. godine, učenici Srednje škole Stolac posjetili su Park prirode Hutovo blato zajedno s profesorima biologije i kemije Damirom Juricom te Kristinom Raspudić. Naša je škola sudjelovala na radionici, u sklopu Interreg IPA projekta “Put endema-e PATH”

U sami park učenici naše škole stigli su u jutarnjim satima, nakon čega su imali priliku pogledati prezentaciju na temu “Karakterisitične vrste ptica Hutova blata”, profesorice Višnje Bukvić. Prezenatcija je bila zanimljiva i poučna te su učenici naučili nešto više o raznolikosti ptica na području Hutova blata. Nakon toga, uslijedila je nastava u prirodi gdje su naši učenici imali priliku vidjeti, ali i naučiti ponešto o prstenovanju ptica.

Najuzbudljiviji dio ovog jednodnevnog izleta bila je vožnja brodicama preko rijeke Krupe. To je ujedno bio i foto-safari prilikom kojeg su učenici zapazili te pokušali prepoznati razne vrste ptica. Nakon vožnje uslijedio je zajednički ručak te druženje u prirodi.

Osim po mnogobrojnim vrstama ptica i riba Hutovo blato ističe se i zbog svoje vegetacije. Raznolike biljke stvaraju specifičan krajolik Hutova blata. Naši su učenici na kraju dana stekli nova znanja o bioraznolikosti Hutova blata te shvatili važnost i bogatstvo još jednog kutka kojeg je majka priroda podarila hercegovačkom kraju.

Lucija Pavlović II.g

Katarina Antunović I.g