036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
I ove godine u našoj školi održan Sat kodiranja, uz nazočnost ministara prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašida Hadžovića

I drugu godinu zaredom naša škola se uključila u globalnu edukativu akciju Sat kodiranja (Hour Of Code). Ove godine sudjelovalo je 20 učenika prvih razreda gimnazije a sat su vodili profesori informatike Darko Jarak i Adisa Nović. Satu su ovog puta nazočili, i tako podržali ovaj projekt, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a gosp. Rašid Hadžović, Dejan Balić predstavnik Japanske organizacije za međunarodni razvoj (JICA) i Ismar Kasapović iz Centra za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva.

Sat kodiranja je globalni pokret i jedinstveni vid inovativne informatičke obuke, koji je pokrenula neprofitna organizacija CODE.ORG iz SAD-a. O rekordnom uspjehu i kvaliteti ovog edukativnog događaja svjedoči činjenica da je u tijeku prošle godine sudjelovalo 100 milijuna sudionika iz preko 180 zemalja svijeta. U Bosni i Hercegovini ove godine se za sudjelovanje prijavilo preko 200 škola.

Sat kodiranja je jednosatni uvod u informatiku, kako bi se razjasnilo programiranje i pokazalo da svatko može naučiti osnove.

Osnovni cilj ovog pokreta je približiti algoritamski način razmišljanja djeci ali i odraslima koji će im pomoći da bolje razumiju tehnologiju kojom se svakodnevno koriste, te naročito učenike zainteresirati  za informatičko obrazovanje koje se često može činiti kompliciranim i suhoparnim. Ovaj program razvija osnovno informatičko obrazovanje, potiče kreativnost i razvija logičko razmišljanje.

Učenici su se s osnovama programiranja upoznali kroz edukativne igre Angry birds, Plants vs. Zombies i Ice Age. Svi učenici su pokazali osnovne vještine i razumijevanje programskog koda i algoritama te su uspješno odradili svoje zadatke. Na kraju su kao dokaz za sudjelovanje u ovoj akciji primili diplome te simbolične poklone.

Zahvaljujemo se svim učenicima na sudjelovanju te se nadamo da će im ovo biti poticaj za daljni rad.