036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Realiziran program razmjene učenika u organizaciji fondacije SHL između naše škole i njemačke IGS Pellenz iz Plaidta

Osamnaest učenika Srednje škole Stolac, predvođenih dvojicom supervizora, prof. Aljošom Dodikom i prof. Denisom Taslidžom, dočekali su dvanaest njemačkih učenika i njihovu dvojicu profesora Daniela Bernsena i Andreasa Schindelea. U popodnevnim satima njemački učenici stigli su u Stolac nakon čega su se zaputili u domove svojih domaćina. Petak i subota su prošli u relativno opuštenom izdanju, budući da su ti dani bili rezervirani za druženje učenika sa svojim domaćinima i slobodno vrijeme u našemu gradu.

Nedjelju smo proveli u jednom od najljepših gradova na jugu Hercegovine – u Trebinju. Po dolasku smo najprije posjetili manastir na brdu Crkvina, koje je ujedno i vidikovac, s kojega se cijeli grad vidi kao na dlanu. Tu nas je lokalni turistički vodič upoznao s poviješću, važnim arheološkim ostatcima i kulturnim bogatstvima grada. Nakon toga uslijedio je posjet starome trebinjskom gradu, kratki projektni zadatak, vrijeme za druženje te povratak u Stolac.

Posjet Sarajevu odigrao se u ponedjeljak. Provedeni sati u glavnome gradu Bosne i Hercegovine bili su rezrervirani za obilazak Baščaršije i njemačkoga veleposlanstva gdje su nas srdačno primili i ugostili službenici Veleposlanstva održavši kratko predavanje, nakon kojega je uslijedila i kratka debata s našim učenicima i profesorima. Valja naglasiti kako su naši domaćini u Veleposlanstvu bili ugodno iznenađeni, vidjevši koliko dobre energije vlada među nama te kako i koliko smo spremni međusobno surađivati.

Daljnji obilazak Hercegovine smo ostavili za utorak i srijedu. Svoje drage prijatelje upoznali smo s najljepšim kulturnim i povijesnim blagom Mostara, Starim mostom. Nakon zajedničkoga ručka u starome gradu uslijedio je posjet Počitelju i njegovim znamenitostima. Ipak, prije svega toga, posjetili smo i nekropolu stećaka na Radimlji. 

Zadnji dan međusobnoga druženja odlučili smo iskoristiti za bolje upoznavanje našega grada Stoca, prije kojega je profesor Aljoša Dodik održao i dva sata nastave njemačkoga jezika svim učenicima. Kabinet stranih jezika bio je prepun! Ukupno trideset učenika, skupa s profesorom, uz osmijeh i puno pozitivne energije, izradili su dva lijepa plakata, od kojih je jedan namijenjen našoj, a drugi njemačkoj školi, kao mali dar i podsjetnik na uspješnu suradnju i lijepo druženje.

Učenici Srednje škole Stolac uložili su veliki trud kako bi svojim gostima što zornije dočarali kulturno-povijesno blago našega grada.

Na koncu valja još napomenuti kako će projektne aktivnosti biti finalizirane u srijedu 4. travnja 2018. godine evaluacijskim radionicama u prostorijama čitaonice „Dr. Martin Luther King III“ u SŠ „Stolac“. Srednja škola „Stolac“ može se, uz uspješne programe učeničkih razmjena s Kraljevinom Norveškom te Sjedinjenim Američkim Državama, sada pohvaliti i uspješnom razmjenom učenika i sa Saveznom Republikom Njemačkom.

Ova razmjena iznjedrila je mnoštvo pozitivnih stvari. Pored iskustva, koje će dobro doći i jednoj i drugoj strani, najvažnije za reći jest to da je ona otvorila vrata novim prijateljstvima. Zahvaljujemo svima onima koji su omogućili da se ovaj projekt realizira, a posebno hvala našim profesorima koji su nam bili mentori tijekom cjelokupnoga programa naše razmjene. Velike pozdrave šaljemo našim prijateljima u Njemačkoj i nadamo se kako ćemo se ponovno susresti. Bis bald! (= Do skora!), tekst je Ivana Raguža, učenika IV. razreda Gimnazije u Stocu.

Inače, prva faza razmjene učenika realizirana je u listopadu 2017. godine kada su učenici i profesori SŠ Stolac 9 dana boravili u Njemačkoj.