036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Računalni tehničari u strojarstvu u stručnom posjetu tvrtki ZEC d.o.o Mostar i Mostarskom sajmu gospodarstva

Dana,13. travnja 2016 godine učenici  računalnih tehničara u strojarstvu i II.k. u pratnji prof.Z.Bradarića i prof.N.Katičića posjetili su tvrtku ZEC d.o.o. Mostar i Mostarski sajam gospodarstva. Tvrtka Zec d.o.o. je utemeljena 1991. god. a djelatnost joj  je metaloprerađivačka: izrada strojnih dijelova i gotovih strojeva i konstrukcija od INOX-a, izrada strojeva za preradu Al profila kod izrade Al bravarije, te izrada gotovih metalnih konstrukcija za zgrade, benzinske postaje i dr. usluge strojne obrade. Svoje proizvode plasiraju na domaće i inozemno tržište (IGA TEC).

Kroz proizvodni pogon nas je proveo Tehnički voditelj M.Šutalo, pojašnjavajući sve faze izrade strojnih dijelova na CNC tokarilicama i glodalicama. Učenici su pratili procese obrade na više CNC strojeva i na sva postavljena pitanja dobili odgovore od radnika sa višegodišnjim iskustvom.

U odjelu za projektiranje I.Kordić i Z.Andrić  pezentirali su  je sve faze izrade Tehničko-tehnološke dokumentacije (crteže i radne naloge za proizvodnju izrađene u Auto CAD-u  i SolidWorks-u programima za crtanje računalom).

Obogaćeni novim iskustvima, te u želji za razvijanje daljnje suradnje Srednje škole Stolac  i poduzeća ZEC  d.o.o. Mostar, sa stručnim voditeljima poduzeća dogovoreno je, da se ovakave posjete organiziraju i za buduće generacije računalnih tehničara u strojarstvu. U nastavku posjeta smo 2 puna sata proveli u obilasku štandova Mostarskog sajma, a posebno nas je dojmila formula i demonstracija  robota RACING tima sa FSR-a.

I još što reći na kraju, ništa  loše – sve 5, ubili smo “dva zeca” jednim metkom.