036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Prezentacija učeničkih radova u sklopu Stolačkog kulturnog proljeća 2019.

Matica hrvatska Stolac kao i prethodnih godina nastavlja sa svojom tradicijom prezentacije učeničkih radova koji su pravi pokazatelj učeničkog rada i nastojanja da svoje teme izlože na što zanimljiviji i poučniji način. Tako je bilo i sinoć u prepunom Biskupijskom centru u Stocu, gdje su  domaćini bili don Ivo Šutalo i Osnovna škola Stolac, a svoje istraživačke radove predstavili su učenici dvaju osnovnih škola u općini Stolac, koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku i učenici Srednje škole Stolac.

Na početku večeri učenici su se prisjetili utemeljitelja i idejnog začetnika Istraživačkih dana mladih, pokojnog profesora Pere Marijanovića.

Matica hrvatska utemeljena je sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. Mladi na svoj način pridonose očuvanju upravo tog identiteta općine Stolac. Ove godine su to učinili na sljedeće teme; „Hercegovačka kuća“, „Dar života zemlje Hercegovine“ i „Župa Stjepan Krst“.

U prostorijama Biskupijskog centra održana je i likovna izložba radova nastalih u sklopu Stolačke tarče pod vodstvom mladog afirmiranog slikara Srećka Babića. Autori radova su magistri slikarstva, grafike i kiparstva, ali i mladi umjetnici polaznici likovnih sekcija u školama.

Prvu prezentaciju održali su učenici Srednje škole Stolac s temom „Hercegovačka kuća“ gdje su pokazali kako su prije živjeli naši stari i koje je sve alate i pribor sadržavala autohtona hercegovačka kuća. Možda danas živimo u nekom boljem vremenu, kada nam je sve pristupačnije i tehnologija je više nego uznapredovala, no to ne znači da ne trebamo njegovati našu povijest i način na koji su živjeli naše bake i djedovi poručili su na kraju svog izlaganja učenici.

Učenici Osnovne škole Crnići svoju inspiraciju za ovogodišnji istraživački rad dobili su na Hercegovačkim plodovima Mediterana, na samom početku školske godine gdje su došli do svoje teme „Dar života zemlje Hercegovine“. Kroz svoj rad obuhvatili su cijelu našu općinu i pokazali koje poljoprivredne vrste mogu uspijevati na ovom području.

Učenici Osnovne škole Stolac ove godine su istraživali „Župu Stjepan Krst“ uz mnoštvo snimljenih fotografija nastalih prilikom posjete župi. Saznali smo tako o položaju župe, njenom osnutku, naseljima, stanovništvu.

Sve godine Matica hrvatska prati i potiče sve aktivnosti učenika u školama, a ove godine dodijeljene su i nagrade mali stećak najuspješnijim mladim spisateljima. Nagrade je uručio dr. Mladen Bošković, predsjednik Matice hrvatske ogranak Stolac. Nagrade su dobile; Marija Marić, Josipa Raguž, Marta Obradović, Nika Proleta i Lucijana Raguž.

Učenica 4. razreda Iva Perić koja je na županijskom natjecanju u Krasnoslovu osvojila 3. mjesto svojom recitacijom pjesme „Razgovor pred san“ Mirne Grgec oduševila je sve prisutne, a u glazbenom djelu večeri uživali smo u pjesmi zbora Osnovne škole Stolac.