036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Posjet vodopadu Provalije

… Ima jedna modra rijeka

Široka je duboka je

Sto godina široka je

Tisuć ljeta duboka jest…

(Mehmedalija Mak Dizdar; Modra rijeka) 

Ovako je poznati književnik, rodom iz Stoca, Mehmedalija Mak Dizdar, opisao Bregavu, stolačku rijeku dugu 31 km.

Ponukani njegovim riječima, ali i željni istraživanja prirodnih ljepota našeg grada, sat hrvatskog jezika smo 9. svibnja, skupa s našim profesorom, Ivom Ragužem, proveli na vodopadu “Provalije”. Provalije su još jedna u nizu prirodnih ljepota Stoca, muzeja pod otvorenim nebom. Napravila ih je naša modra rijeka, prolazeći kroz krečnjačke terene i taložeći sedru. Relativna visina vodopada iznosi oko 8, a dužina 150 metara. Provalije su bogate brojnim biljkama, poput mahovine koja aktivno taloži sedru ili raznih trava povijuša niz koje se mlazovi vode spuštaju u obliku lanaca.

Vodopad je najatraktivniji u jesen, zimu i proljeće, kada Bregava obiluje vodom, ali je ipak najposjećeniji ljeti kada velik broj turista izabere upravo Stolac kao svoju destinaciju za odmor. S obje strane vodopada nalaze se stupe i mlinice, objekti koji su, prema pričama, izgrađeni prije 500 godina. Dok su još bili u funkciji, teške drvene uređaje pokretali su upravo jaki vodeni slapovi.

Vodopad Provalije i okolne građevine su primjer kako ljudska ruka i priroda mogu odlično surađivati, bez da osporavaju jedna drugu. Upravo to smo iz kratkog posjeta potkrijepljenog znanjem i iskustvom našeg profesora i prekrasnim slikama prirode i naučili.

Antonela Papac i Juraj Previšić, 2.g1