036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Posjet špilji Vjetrenica
U petak, 23. Studenog, u pratnji profesora hrvatskog jezika Ive Raguža te ostalih djelatnika naše škole, posjetili smo očaravajuću špilju Vjetrenicu. Prolazeći utrobom Vjetrenice zatekli smo zadivljujuće prizore koji su nas ostavili bez daha. Špilja je ukrašena prostranim hodnicima, raskošnim dvoranama, veličanstvenim vodopadima, stalnim potocima te mnogim podzemnim jezerima, a također je i prva u svijetu po bioraznolikosti. Vrlo zanimljiv prizor predstavlja grupa stalagmita, koji izgledom podsjećaju na muslimanske nadgrobne spomenike. Turistički dio staze završava se umjetno napravljenim, kamenim Hajdučkim stolom.
“Stanovnici tamošnjeg kraja kažu da u toj pećini žive nimfe, koje mi u našem jeziku zovemo vile, da tu noću priređuju svoje plesove i u toj pećini sviraju…” riječi su to Jakova Skoročevića koji je u svom djelu opisao ovo Hercegovačko čudo.
U sklopu ovog izleta posjetili smo i hotel “Stanica” u Ravnom gdje smo uživali u obilasku bogatih vinskih podruma. Također smo obišli “Biospeleološki Muzej Vjetrenica” u kojem smo saznali zanimljivosti o ovom području.
Juraj Previšić 2. GIM (1) i Tea Šutalo 2. GIM (2)