036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Posjet Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar

U utorak 12.prosinca učenici i profesori Srednje škole Stolac su posjetili Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Tamo smo imali priliku vidjeti zanimljivo interpretiranu kazališnu predstavu koja nosi naziv: “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“. Predstava je rađena prema djelu Ive Brešana, koje pripada među najbolje dramske tekstove hrvatske književnosti.

Budući da je politika nezaobilazan detalj kazališta, ali i svojevrstan biljeg vremena, tako je i u predstavi mostarskog „Amleta“ prikazano licemjerje, netrpeljivost, pokvarenost,potkupljivost, ali i stvarno stanje življenja u malom selu Dalmatinske zagore.

Kako “Amlet triba bit jedan pozitivan drug i rukovodilac, koji se bori za prava radnog naroda. Ne može on tute da bude niki princ, pristolonaslidnik…“ tako se i analogno može zaključiti postojanje želje da se iznesu fraze koje će radnom narodu biti poznate, a da ne oštete smisao sadržaja.

Dva Hamleta, Shakespearov i Mrduški isprepliću se do te mjere da srž prvog prerasta u realnu smisao drugog.

Je li se uistinu potrebno boriti, ili jednostavno potkupiti rep pred vladajućim ovisi o nama samima koji smo gledanjem usvojili predodžbu o veličini onih koji vladaju.

Iako mostarki „Amlet“ iznosi mogućnost promjene i novog početka, nama gledateljima se postavlja pitanje; jesmo li nesvjesni ili vidimo čovjeka?

S tim smo završili naše putovanje i u večernjim se satima vratili domovima, možda s odgovorom na postavljeno pitanje kako smo svi mi ponekad Mrduša Donja.