036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Posjet “Danu prirodnih znanosti” na FPMOZ-u Mostar

Dana 4. ožujka 2015. godine na FPMOZ u Rodoču održalni su “Dani prirodnih znanosti” na kojima su sudjelovali iz različitih škola, a među njima i učenici naše škole, uz pratnju prof. Damira Jurice i prof. Kristine Raspudić. Doček je bio ugodan, popraćen uvodnim govorom dr. Marina Ćorluke. Uz pomoć predavača stekli smo nova iskustva iz područja geografije, biologije, kemije i ekologije.

Na radionicama geografije naučili smo kako izraditi naprave za mjerenje temperature, količine kiše, brzine i smjera vjetra. Profesor je na jednostavan način prikazao procese nastajanja tornada, mraza i leda te stvaranja planinskih masiva. Druga grupa učenika koristila se kartama i orijentirala pomoću kompasa.

Glavna poruka sa radionica vezanih za područje ekologije bila je: „Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka“. Također smo se upoznali sa radom obiteljske tvrtke „Weltplast“.

Na različitim radionicama vezanim za biologiju također smo naučili mnogo, od upoznavanja različitih biljnih i životinjskih vrsta, kostura čovjeka, do druženja sa neobičnom životinjicom, paučnjakom kojeg smo bez imalo straha držali na ruci. Naučili smo i što je recikliranje, te smo od strane studenata dobili pohvale za odlično znanje iz biologije.

Družili smo se i u laboratoriju, gdje smo gledali vlastite otiske prstiju, miješali različite kiseline te na kraju napravili lažnu krv.

Nadamo se da je ovo prekrasno iskustvo probudilo želju da se budući studenti opredijele za jedno od ovih zanimanja.

Ivana Marijanović i Lea Bošković (2. gimanzije)