036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Pobjednički rad literarnog natječaja na temu “U svakom je Božiću radost i predznak buduće zore”

Svake godine Matica hrvatska ogranak Stolac raspisuje natječaj za literarni rad na temu Božića, pa tako i ove godine. Ovogodišnja tema je “U svakom je Božiću radost i predznak buduće zore”. Na natječaj je pristigao veliki broj radova naših učenika, a stručno povjerenstvo odabralo je najbolje. Prvo mjesto osvojila je Ljiljana Perić učenica 4. razreda gimnazije, drugo mjesto Sara Škrba učenica 3. razreda gimnazije, a treće mjesto Katarina Vujnović učenica 3. razreda gimnazije. Učenici su nagrađeni prigodnim poklonima za vrijeme božićne priredbe, koje im je uručio načelnik općine Stolac gosp. Stjepan Bošković. U nastavku pročitajte pobjedniči rad.


U svakom je Božiću radost i predznak buduće zore

 

U svakom je Božiću radost i predznak buduće zore. Evo nas na još jednome kraju ili možda početku. Tko da zna u ovome nemirnom vremenu. Ljudi su se prepustili nemirnoj bujici života da ih nosi i ne gledaju ni lijevo ni desno samo spuštene glave srljaju ne znajući kuda. A spasenje je tu, u liku novorođenog djeteta. Bog nam ga daruje a majka Marija donosi u svome naručju. U njegovoj duši je svjetlo, u srcu ljubav, a u rukama blagoslov. On je kralj. Njegov dvor je štalica,a postelja tvrda slamica. U svakom je Božiću radost i predznak buduće zore koja nam dolazi u liku Isusa Krista, novorođenog djeteta. Dopustimo da ta Božićna radost oživi i rodi se u svima nama.

Znamo da se u svim našim obiteljima Božić slavi na poseban način. Kao što pripremamo svoje domove pripremimo tako i gozbu u svome srcu da dočekamo s ljubavlju onoga koji dolazi i donosi nam najveći dar a to je mir. Potrudimo se da ovaj Božić koji dolazi u istinu bude predznak nove zore koja će svanuti u nama i u svima oko nas. Podijelimo dolazak te zore s tužnima, potrebnima i onima kojim puno znači topla ljudska riječ. Zaustavimo se. Ne dopustimo da nas nemirna bujica odnese u nepovrat. Pružimo svoje ruke prema predznaku buduće zore, a to je Isus u jaslicama. Godina iz nas bila je teška i duga. Bilo je puno boli i tuge. Mnogi od nas teško se nose sa tegobama života. Evo dolazi nam Božić, blagdan radosti i ljubavi. Pitam se hoće li moći Božićna radost obrisati tugu i nedostatak iz moga srca.

 

U ovoj godini sam puno izgubila, izgubila sam velikog prijatelja kojeg vrijeme nije moglo izbrisati. Ja vjerujem da na modrom nebu iznad Vidoštaka jedna zvijezda sjaji jače. Kada se milost prospe u svetoj noći molit ću malog Isusa da izliječi moju tugu i ispuni prazninu u srcu jer znam da moj prijatelj gore u visinama s korom anđela kliče Aleluja novorođenome Spasitelju.

Radost Božića i predznak buduće zore je Isus koji nam dolazi da izliječi našu tugu i izbriše naše suze. Njemu vjerujmo, njemu se nadajmo i uzdignute glave krenimo u bolju budućnost.

 

Ljiljana Perić, IV. gim