036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Održana prezentacija učeničkih radova u sklopu manifestacije Stolačko kulturno proljeće

Matica Hrvatska Stolac povodom “Stolačkog kulturnog proljeća 2015” organizirala je jučer 26.05. „Prezentaciju učeničkih radova“. U 20 sati u Sportskoj dvorani u Stocu učenici triju škola iz naše općine nazočnima su predstavili svoja istraživanja. Događaju su nazočili Načelnik općine Stolac gospodin Stjepan Bošković i predsjednik Matice hrvatske Stolac, dr. Mladen Bošković.Večer je svojom pjesmom otvorio zbor naše koja je bila i domaćin ovog događaja. Nakon prigodne pjesme voditeljica je pozdravila nazočne i pozvala ravnateljicu škole gospođu Mirjanu Biletić.

U svome kratkom obraćanju ravnateljica je izrazila dobrodošlicu svima i pohvalila rad koji su sva tri istraživačka tima uložila u svoje projekte. Predsjednik Matice hrvatske Stolac i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ dr. Mladen Bošković također se obratio prisutnima, izrazio je zadovoljstvo brojem okupljenih te ih pozdravio ispred organizatora.

Nakon uvodnih govora riječ su preuzeli učenici Osnovne škole Stolac koji su predstavili svoje istraživanje na temu „Zaboravljeni grad Koštun“. Učenici su temeljito obradili svoju temu i kronološki nas upoznali sa povješću, položajem i važnosti grada. Svoje istraživanje su zaključili željom da se ovaj spomenik kulture stavi pod zaštitu. Nakon prezentacije okupljeni su imali priliku poslušati recitaciju pjesme „Ti koja imaš nevinije ruke“ Vesne Parun u izvedbi Lorene Markić, učenice I. razreda gimnazije, koja je na ovogodišnjem županijskom natjecanju recitatora osvojila 3. mjesto.

„Biskupija Sarsenterum“ naziv je istraživanja koje je provodila i pripremila skupina učenika naše škole. Prezentaciju su pripremili učenici prvog i drugog razreda gimnazije uz pomoć profesorica Željke Matić i Kristine Raspudić.  Najviše pozornosti u svome radu obratili su na postojanje i značaj biskupije za ovo područje kroz povijest pa sve do danas.

Učenici Osnovne Škole Crnići u svom izlaganju detaljno su nas upoznali sa župom Aladinići – Dubrave. Župa je osnovana 25. Listopada 1977. godine odjeljenjem od župe Prenj. Učenici su predstavili nastanak župe, njenu povijest, položaj, dosadašnje župnike, broj stanovnika, te gradnju crkvi na Aladinićima i Bobanovom Selu.

Zahvaljujemo se svim učenicima i profesorima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji ove priredbe.