036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Izletom u Trebinje naši profesori obilježili Dan učitelja

6.listopada je obilježen kao Dan učitelja. Profesori Srednje škole Stolac su tom prilikom posjetili Trebinje. Iako je Trebinje često samo prolazna destinacija, ovog smo se puta odlučili istražiti neka mjesta koja nismo imali prilike ranije posjetiti i ostali smo ugodno iznenađeni. Povijest, zanimljive priče i ljepote Trebinja zatekli smo skrivene u manastiru Tvrdoš i Crkvini, brdu u istočnom dijelu Trebinja.

Najprije smo posjetili Tvrdoš. Ovo je jedan odličan primjer savršene organizacije i turizma. Od uređenog parkirališta i klupa za odmor, suvenirnice u kojoj možete naći najrazličitije suvenire , samog prilaza manastiru pa do onog što nas je dojmilo, vinskog podruma.

Naime, monasi manastira Tvrdoš, započeli su prije desetak godina novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju gdje su stari zasadi Vranca smješteni na 70 hektara površine i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju. Danas manastir ima dva podruma. U starom kamenom podrumu iz 15. stoljeća, u stoljetnim hrastovim bačvama sazrijeva vranac, a miris konjaka je očaravajući. Samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsuvremenijom tehnologijom, ali savršeno uklopljen u postojeći kompleks. Tvrdoška vina nagrađivana su zlatnim i srebrnim medaljama, a izvoze se čak u 23 zemlje.

Sljedeća destinacija koja bi trebala svima postati nezaobilazna kada je u pitanju Trebinje jest Crkvina, brdo u istočnom dijelu Trebinja, odakle se širi pogled na grad i rijeku Trebišnjicu i mostove,i koje je kroz stoljeća predstavljalo uzvišenje hodočašća i mira. Nekada se tu nalazila crkva Svetog Mihajla, srednjevjekovna zadužbina kralja Milutina, a

Osim hrama, koji je vjerna kopija manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji – mnogi ga zato i zovu Hercegovačka Gračanica – u sklopu kompleksa su i zvonik, galerija ikona, parohijski dom, amfiteatar, česma, crkvena knjižara, muzej i ljetna bašta .

O svemu ovome možete čuti i čitati, ali mir koji ćete naći na ova dva mjesta možete osjetiti samo ako ih posjetite. A to vam svakako preporučamo!

Kratko smo posjetili i srednju školu s čijim profesorima i učenicima surađujemo na projektu Susjed je susjedu teritorijalni rođak. Oni će sudjelovati na Danima kruha u sklopu sajamske manifestacije Hercegovački plodovi mediterana u humanitarnoj akciji prodaje pekarskih proizvoda i kolača.