036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Norveški učenici u uzvratnom posjetu našoj školi

Dana 21.9.2019.g dvanaest učenika iz Lillehammera u pratnji dvoje profesora zaputilo se u uzvratni posjet u Stolac, te su se po dolasku smjestili u hotel Saraj gdje su proveli noć. Sljedeći dan su imali obilazak glavnog grada, a u popodnevnim satima zajedno sa učenicima iz Stoca, krenuli prema Stocu gdje su smješteni kod učenika domaćina, a već navečer je organizirano zajedničko druženje. Sljedeći dan su proveli u našoj općini, počevši sa doručkom u školi, potom obilaskom grada, a zatim smo se uputili na Daorson, nekropolu Radimlju te uljaru na Aladinićima.

U utorak, 24.9. organiziran je izlet u Mostar, gdje su učenici posjetili Nansen Dijalog Centar, a poslije toga Stari most, a ostatak dana proveli sa svojim domaćinima u razgledavanju grada. Pećinj Vjetrenicu, manastir Tvrdoš i vinariju u sklopu istog te grad Trebinje učenici su posjetili sljedeći dan te saznali mnogo toga o našoj kulturi, vjeri te samom životu u BiH. Važno je napomenuti kako je svaku večer organizirano zajedničko druženje gdje su se norveški učenici zbližili i sa učenicima sa programa, ali su upoznali i druge građane našega grada i općine.

Sljedeći dan započeli smo debatom u školi na temu Ekologija i profit, zajedno sa gospođama iz OSCE-a, sa kojima smo posjetili i park prirode Hutovo blato. Nakon slobodnog vremena kroz dan, večer smo proveli u Mostaru gdje smo imali večeru te slobodno vrijeme za druženje i obilazak grada noću. Posljednji cijeli zajednički dan proveli smo u oslikavanju murala na zidu škole, zatim roštilju uz našu rijeku te na kraju oproštajnoj zabavi gdje su prisustvovali i roditelji koji su mnogo pridonijeli ovome projektu. Dan odlaska norveških učenika bio je vrlo emotivan, budući da smo u ova 2 tjedna provedena zajedno, postali jako bliski i dobri prijatelji. Norvežani su se vratili u Oslo letom iz Sarajeva u večernjim satima.

(Ivana Perutina, 4.g1)