036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Naši učenici sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana sindroma Down

21.ožujka se obilježava kao Svjetski dan sindroma Down. Datum u sebi nosi simboliku i jedinstvenost obilježja Down sindroma, a to je 3 kromosoma na 21. paru kromosoma. Centar za mentalno zdravlje Stolac je zajedno sa učenicima naše škole na prikladan način obilježio ovaj dan.

Učenicima je najprije prikazan dokumentarni film „Lijepo mi je s tobom, znaš“ redateljice Eve Kraljević. Priča koja govori o istinskoj ljubavi, o odnosu Eve sa sestrom Mijom koja ima Down sindrom. Eva kroz deset godina kamerom bilježi svoja uobičajena sestrinska druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos. U tom pokušaju nastao je portret dviju sestara, ispunjen radošću, strahom i željom da se nadiđe malograđanski ukus koji postavlja granice sestrinske ljubavi. Nakon filma s učenicima je održana radionica u svrhu podizanja svijesti i razumijevanja te razbijanja predrasuda o osobama s Down sindromom. Učenici su građanima Stoca podijelili prikladne letke i informirali ih te ukazali na to da su osobe s Down sindromom dio naše zajednice.

Danas smo nosili rasparene šarene čarape da bi se pričalo o problemima osoba s Down sindromom. Na bar jedan način željeli smo im pružiti podršku.