036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Naši učenici realiziraju projekt „Today a reader, tomorrow a leader“

Drugu godinu zaredom učenici Srednje škole Stolac su proveli 15 dana u SAD-u u sklopu projekta „ Youth leadership and teacher professional development program“. To je program koji realizira organizacija Magee Womancare International iz Pittsburgha, uz pomoć Ambasade SAD-a u Sarajevu, a financira američki State Department. Cilj projekta je pripremiti mlade da postanu vođe i odgovorni građani koji će pridonositi razvoju svojih zajednica kroz razvoj svojih sposobnosti, kritičkog mišljenja, timskog rada i pisanja projekata.

Mladi su u Pittsburghu i Washingtonu učili mnogo o liderstvu, sudjelovali u brojnim radionicama kojima su poboljšavali svoje govorne sposobnosti i način održavanja javnog govora. Radili su na čišćenju okoliša, pravljenju hrane za siromašna domaćinstva u „ Banci hrane“ , te bili aktivni sudionici u gradskim demonstracijama za jednaku plaću. Kao gosti gradonačelnika Pittsburgha Billa Peduta upoznali su se s brzim preporodom Pittsburgha nakon industrijske krize 20. stoljeća. Posjetili su Sveučilište Pittsburgh i Katedralu učenja, simbol grada i sveučilišta, te jedan dan proveli u jednoj od srednjih škola družeći se sa svojim vršnjacima.  Mladi su uz razvijanje svog liderstva i kritičkog mišljenja razvijali i logičke zadatke i brojne zagonetke u Escape room gdje je njihova snalažljivost, ali i mudrost, mogla doći na vidjelo. Proveli su i jednu noć u planinama gdje su iskusili vještine penjanja, hodanja po užetu i ostalih raznovrsnih avantura. Skoro svaki dan je bio predviđen za rad na pisanju projekta i zanimljive radionice koje mlade nisu ostavljale ravnodušnima.

Nakon povratka iz SAD-a Stolački tim je krenuo u realizaciju projekta pod nazivom „Today a reader, tomorrow a leader“, kojim je planirana obnova knjižnice Srednje škole Stolac, koja je ujedno i gradska knjižnica,  te uvođenje novih sadržaja u rad knjižnice. Projektom je planirana obnova knjižnice, što podrazumjeva čišćenje i krečenje knjižnice, nabavku novih polica i novih knjiga kako bi se novim naslovima privuklo što više novih članova, te organizacija književnog kluba i različitih radionica. Glavni cilj je pozvati mlade na sto češće čitanje knjiga. Mlade, a i one starije, treba upozoriti na problem nejasnog i nedovoljnog izražavanja. A zašto se to događa? Zašto mladima više nije zanimljivo pročitati neki znanstveno-fantastični ili povijesni roman? Možda gradska knjižnica i nije dovoljno opremljena sa potrebnim sredstvima pa se to nastoji i popraviti.

Nakon završetka obnove knjižnice kreće se sa organizacijom književnoga kluba u kojem će njegovi članovi svaki mjesec imati na rasporedu jednu knjigu za čitanje o kojoj će međusobno i raspravljati. Ovim putem pozivamo svi građane Stoca, posebno mlade, da se učlane u književni klub u kojem će imati priliku razvijati izražavanje, poboljšati međusobnu komunikaciju i naravno dobro se zabaviti.

Svi oni koji se žele učlaniti u književni klub i knjižnicu mogu to uraditi svaki dan od 7:30 do 13:30 u prostorijama knjižnice u Srednjoj školi. Novi članovi knjižnice koji se učlane u tjednu od 10. do 14.10. dobivaju 50% popusta na godišnju članarinu te će umjesto dosadašnjih 10 KM članarinu plaćati 5 KM.

Budite i vi dio ovog projekta, projekta za buđenje svijesti kod mladih ljudi, projekta koji će probuditi mlade iz svijeta koji je zaokupljen igricama i raznim aplikacijama na mobitelima.  Čitanje će smanjiti dosadu, graditi vještine, jačati rječnik, otkriti druga mjesta i kulture, smanjiti stres, graditi stručnost.

Vrijeme je početi!

Više informacija o projektu možete dobiti na Facebook stranici: https://www.facebook.com/YouthLeadershipProgramTeamStolac2016/