036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Naši učenici posjetili neke od najpoznatijih IT kompanija u BiH, te kodirali sa njihovim zaposlenicima

Nakon prošlogodišnjeg, uspješno organiziranog Sata kodiranja u našoj školi na kojem su sudjelovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i  sporta HNŽ-a Rašid Hadžović te predstavnici CPCD-a (Centra za promociju civilnog društva Sarajevo) i JICA-e (Japanske agencije za međunarodnu suradnju), naši učenici su ove godine nagrađeni putovanjem u Sarajevo. Predstavnici CPCD-a upravo su našu školu, kao jedinu iz federacije BiH odabrali da posjeti neke od vodećih IT kompanije u BiH, te da s njihovim zaposlenicima naši učenici uđu u svijet informacijskih tehnologija.

Učenici su se upoznali sa radom kompanija Purple Key, Mistral, Authority Partners, Klika.ba, Nest71 i Academy387. Nakon obilaska kompanija i kratkog predstavljanja njihovih projekata, za učenike su održana edukativna predavanja na teme: Zanimanja u IT industriji, Kako se opredjeliti za IT sektor i što se sve može studirati i Programi za crtanje i obradu fotografija. Program se nastavio sa Satom kodiranja, gdje su svi učenici dobili svoje mentore, programere iz gore navedenih kompanija, sa kojima su programirali lego robotei igrice, ušli u svijet virtualne stvarnosti te izrade mobilnih aplikacija.

Bilo je to odlično iskustvo za naše učenike, koje će nadamo se rezultirati sa povećanim zanimanjem za Informacijske tehnologije, te da će ih to potaknuti da prilikom odabira budućega zanimanja razmisle o IT industriji.

Prije povratka kućama učenici su imali i kratki obilazak Sarajeva i njegovih znamenitosti.