036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Naša škola osvojila peto mjesto na Eko kvizu Lijepa naša u Zagrebu

U periodu od 15. do 17. 3. 2019. godine održan je Eko kviz Lijepa naša, na kojem su sudjelovali i učenici naše škole. Već 27 godina zaredom, učenici osnovnih i srednjih Eko- škola iz Republike Hrvatske natjecali su se u znanju iz nekoliko školskih predmeta koji svojim gradivom zaokružuju sadržaje iz područja zaštite prirode i okoliša (ekologije). Od 1998. s njima se ravnopravno natječu učenici iz hrvatskih škola s prostora BiH, a od 2008. i učenici iz hrvatskih škola/odjeljenja iz Vojvodine.

Ovo je, jedno od najsloženijih natjecanja u izvannastavnim aktivnostima, koje osim gradiva iz pojedinih predmeta uključuje prikaz konkretnih aktivnosti i promišljanja o prirodnim, kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, te razvitku odgovornosti i pozitivnog stava prema okruženju u kojem živimo. Ove godine na kvizu je sudjelovalo 60 osnovnih i srednjih škola od čega 47 Eko -škola, te 9 hrvatskih škola ih BiH i 4 hrvatske škole/odjeljenja iz Vojvodine( 240 učenika, 67 mentora i 13 članova povjerenstva)

Natjecanje se sastoji od tri djela: prezentacija u kojoj učenici predstavljaju svoj projekt, pismenog i usmenog dijela. Usmenom djelu pristupa samo pet najuspješnijih škola.

Tema ovogodišnje prezentacije naših učenika je bila Stolački murali, odnosno projekti u kojima su sudjelovali učenici, a odnose se na oslikavanje javnih površina.

Naši tim su činili učenici : Katica Pažin, Ivana Perutina, Josip Antunović, Nikola Kulaš i prof. Branka Puljić. Nakon pismenog dijela i prezentacije učenici su ostvarili odličan uspjeh i izborili finale. Na kraju natjecanja su zauzeli peto mjesto. Ne samo da su pokazali zavidno znanje, nego su se istakli i u komunikaciji i pozitivnom razmišljanju za što su dobili posebne pohvale od povjerenstva. Naši učenici zaslužuju sve pohvale i čestitke jer su najuspješnija škola izvan Hrvatske na natjecanju, koji su bili  među pet najuspješnijih škola.

Osim sudjelovanja u natjecanju, ovo je bila i prilika da posjetimo i neke znamenitosti Zagreba. Tako smo posjetili Gornji Grad, Trg Svetog Marka, Muzej Iluzije i sl.

Našim učenicima iskrene čestitke na ostvarenom uspjehu, želimo im još puno ovakvih natjecanja.