036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Maturalno putovanje u Italiju

U predvečerje šesnaestog rujna, krenuli smo na maturalno putovanje. Nas trideset i šest učenika Srednje škole Stolac u pratnji četiri profesorice te trinaest učenika Turističko – ugostiteljske škole Mostar u pratnji njihove dvije profesorice.

U ranim jutarnjim satima stigli smo u zabavni park Gardaland. Park je otvoren 1975. godine i spoj je magičnih boja, zvukova i svjetla  te zanimljivih atrakcija. Posjet je počeo ulaskom u dolinu kraljeva, a završio najvećim spektaklom Corsarijem sa devetnaest fantastičnih scena. Cijeli dan smo uživali u ljepotama koje jedan zabavni park nudi. S dojmom koji je park ostavio na nas uputili smo se prema našem smještaju u Veroni.

Drugi dan, odmah nakon doručka, zaputili smo se u razgledavanje Verone, njezine stare jezgre. Posjetili smo neke znamenitosti i mjesta poput Piazza Bra, Piazza delle Erbe, Arene, Palazzo Barbieri, a najzanimljivije od svega bila je Julijina kuća (Julija Capuletti iz tragedije Romeo i Julija). Putovanje smo nastavili do Bologne – glavnog grada regije Emilia – Romagna u kojem je 1089. godine osnovano jedno od najstarijih sveučilišta u svijetu. Razgledavali smo baziliku sv. Petronija, katedralu sv. Petra, Piazza Maggiore… Nakon izleta u Bolognu krenuli smo prema Riminiju. Tu istu večer nismo mogli odoljeti odlasku u diskoteku s našim prijateljima. Tamo smo se zbližili i s učenicima drugih škola koji su s nama podijlili njihova iskustva s ekskurzije. Svi smo se jako dobro zabavljali pa je i vrijeme brzo prošlo.

Sljedeći izlet bio je u San Marino, poznati grad/državu u Italiji. Bili smo oduševljeni građevinama, kulturom i svim što taj grad nudi. Pogled koji se pruža s vrha grada je nešto neopisivo, gotovo nestvarno. Nakon obilaska bazilike sv. Marina te tri tornja grada, uživanja i kupovine u San Marinu, umorni od mnogih aktivnosti, vratili smo se u Rimini. Večer smo odlučili provesti na prekrasnim pješčanim plažama Riminija.

Firenza je bila naša sljedeća destinacija, grad kojim smo bili uistinu očarani. Raskoš, boje, građevine, umjetnost koje je nudila Piazza del Duoma, Piazza della Signora, gradska vijećnica, katedrala Santa Maria del Fiore, crkva Santa Maria Novella, Vrata raja – bili su nezaboravni i zadivljujući, posebno kada se u obzir uzmu godine gradnje spomenutih znamenitosti.

Zadnju večer proveli smo u diskoteci i na plaži družeći se sa svojim vršnjacima. Bilo je nezaboravno, večer koju ćemo još dugo prepričavati svojim najbližima s osmijehom na licu.  Ujutro smo bili pomalo tužni jer se bližio kraj našeg maturalnog putovanja. Zadnji dan je prošao u obilasku Padove i Venecije.

U Padovi se nismo previše zadaržavali, ali smo vidjeli prilično lijepe znamenitosti grada kao što su Piazza Cavour, bazilika sv. Antuna, bazilika sv. Justine, Prato della Valle. Nakon toga uputili smo se do prekrasne Venecije. Po dolasku smo imali predivnu i zanimljivu vožnju brodicom do Trga sv. Marka gdje smo započeli razgledavanje Venecije. Trg i bazilika sv. Marka su nas očarali kao i Palazzo Ducale i Ponte Rialto.

Iscrpljeni od aktivnostima poprilično popunjenog dana krenuli smo prema našoj Hercegovini, ubrzo utonuvši u san. Koliko god smo čekali ekskurziju, uživali na putovanju, ipak smo se na kraju zaželjeli svog doma. Naravno, sretni i zadovoljni na mogućnosti koju smo dobili. Veliko hvala našim profesoricama i ravnateljici koje su nas pratile, bile uz nas cijelo vrijeme na putovanju, pazeći na nas. Ovim putem željeli bismo zahvaliti i našim roditeljima koji su nam omogućili jedno ovako prekrasno iskustvo.

Maturanti

Petra Perutina i Ana Raguž – IV. ekonomske

 

{slike}ekskurzija_2022{/slike}