036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Maturalno putovanje 2023.

U nedjelju, 10. rujna, krenuli smo na dugoočekivano maturalno putovanje, koje ćemo zasigurno pamtiti cijeli život. U pratnji nas maturanata bili su naši razrednici, profesorice Valentina Tomić, Mirjana Brkić, Gordana Marković te profesor Nenad Katičić. Pri dolasku u Grčku smjestili smo se u turistički gradić Paralija i proveli dva nezaboravna dana u obilasku samoga grada, shoppingu, kupanju u predivnom Egejskom moru te uživanju na bazenu hotela.

U utorak smo se uputili u grad Solun gdje smo posjetili razne znamenitosti i uživali u ljepotama koje nudi ovaj, drugi po veličini, grčki grad. Na putu prema Ateni, posjetili smo Epidaur, svetište boga Eskulapa te čuveni antički teatar, poznat po svojoj akustici kao i impresivni Korintski kanal, dug 6.3 km i širok 21 metar, građen od 1881. do 1893. godine. Nakon dolaska u glavni grad i smještaja u hotel te noćenja, sljedeći dan je bio rezerviran za posjet Akropolisu koji je 1987. upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao jedno od najvažnijih spomenika europske kulturne baštine. Večernji sati bili su rezervirani za grčku folklornu večer uz nacionalnu grčku glazbu, pjesmu i orijentalni program koji nas je oduševio.

Predzadnji dan ove pustolovine, bus sa svim maturantima uputio se prema Ohridu, gradu na obali Ohridskog jezera. Usput smo posjetili Meteore, manastire smještene na vrhovima litica koji svojom ljepotom i velebnošću oduzimaju dah. Nakon dolaska u Ohrid, smjestili smo se u hotel te noćenja, sljedeći dan smo se uputili u razgled grada i vožnju brodicama. Okupani ohridskim suncem i očarani ljepotom samoga grada i jezera, napokon smo se uputili u Tiranu, glavni grad Albanije, te kratko razgledali grad, odmorili se i krenuli natrag u Stolac. Imali smo priliku uživati u bogatoj kulturnoj baštini svih spomenutih zemalja i gradova te stvoriti uspomene koje ćemo nositi sa sobom u budućnost. Svaka od posjećenih lokacija ostavila je dubok utisak na nas, obogaćujući našu spoznaju i razumijevanje svijeta oko nas. Imali smo priliku prošetati povijesnim ruševinama, diviti se umjetničkim djelima i učiti o bogatoj kulturnoj baštini koju su nam ostavili davni preci.

Ovim putem se iskreno zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji i realizaciji naše ekskurzije, posebno donatorima koji su sa svojim novčanim doprinosom potpomogli ovo putovanje.