036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Kabinet informatike opremljen pametnom pločom i klima uređajem

Međuopćinskom suradnjom između Stoca i Berkovića osmišljen je i uspješno realiziran projekt pod nazivom “Pametna učionica”. Svrha projekta je poticanje suradnje između općina koja bi mladima omogućila napredovanje u znanju iz područja informatike kroz nastavne i izvannastavne aktivnosti. Tako je Srednja škola Stolac postala je bogatija za novo nastavno pomagalo, a riječ je o pametnoj/interaktivnoj ploči SMART Bord MX165.

Nova ploča je instalirana u kabinetu informatike, a uz interaktivnu ploču (eng. interactive white board) kabinet je dobio i klima uređaj koji će učenicima boravak na nastavi učiniti još ugodnijim. Interaktivna ploča danas je gotovo nezaobilazno pomagalo u obrazovnom sustavu jer učenicima omogućuje aktivno sudjelovanje u nastavi.

Ovakva nastava učenicima značajno olakšava učenje i pamćenje gradiva, a profesorima omogućuje korištenje vizualnog i auditivnog sadržaja koji je već prilagođen za nastavne potrebe. Također, profesorima olakšava formuliranje i pripremanje gradiva, a učenicima bolji pregled onog što moraju naučiti. Iz srednje škole napominju kako pametna ploča daje pozitivne pomake u radu, vole je i profesori i učenici.

Pametna ploča ima mogućnost pisanja po bijeloj ploči, korištenja web preglednika te dijeljenja ekrana. Ploča je također nadograđena i svjetski nagrađivanim softverom SMART Notebook koji učiteljima omogućuje jednostavno stvaranje interaktivnih nastavnih sadržaja. Nije riječ o prvoj pametnoj ploči koju je Srednja škola dobila, jer prije godinu dana isto je nastavno sredstvo nabavljeno za kabinet kemije i biologije.

Općine Stolac i Berkovići su jedan od niza primjera nekada jedinstvenih, a danas općina podijeljenih entitetskom granicom u BiH. Potreba za suradnjom između ove dvije općine svakim danom je sve veća zbog komunikacijskih, privrednih i drugih potreba stanovništva. Zbog toga se pokušava kroz različite projekte razviti uzajamnu suradnju među stanovništvom, posebno kroz razne aktivnosti za mlade srednjoškolskog uzrasta, kroz koje bi se stvorile nove prilike za druženje i interakciju sa svojim vršnjacima u susjednim općinama.

U ovom projektu također opremljena je učionica informatike u Srednjoj školi Berkovići, gdje je postavljeno i instalirano 5 računala. Obrazovanje kao i daljnje usavršavanje mladih u ove dvije općine, ne može se zamisliti bez informatičkih medija kao sredstava učenja te su oni postali sastavni dio neformalnih procesa učenja. Obrazovni sustav mora osposobiti mlade za život u društvu znanja odnosno informacijskom društvu.