036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Izlet u Split

Učenici Srednje škole Stolac u posljednjim školskim danima prije Uskršnje paze uživali su u obilasku susjedne nam zemlje, točnije grada podno Marjana. Organizirani izlet za učenike ove godine je uključivao kazališnu predstavu, slobodno vrijeme koje su učenici iskoristili za obilazak Splitske rive, kao i obilazak Dioklecijanove palače i crkve sv.Duje. U Gradskom kazalištu mladih Split, pogledali smo autorski projekt Ksenije Zec i Saše Božića ”5 minuta ispred tebe”.

U ovom projektu autori se vraćaju temi poetike adolescencije i problema s kojima se mladi u recesijskoj Hrvatskoj suočavaju u vremenu posvemašnje medijatizacije.  Kroz svijet Interneta, mobitela, androida mladi mogu komunicirati sa svojim vršnjacima diljem svijeta, no usput bivaju izloženi kojekakvim prijetnjama na koje roditelji i odrasli ne mogu naći pravovaljan odgovor i zaštitu.

Raspon tema kojima su se bavili u ovom projektu kreće se od motiva gubljenja identiteta, propasti građanske klase, nemogućnosti međuljudske komunikacije, disfunkcionalnih obitelji, osamljenosti i izolacije preko zamršenog svijeta medija do virtualnog svijeta i poetike adolescencije. Tijekom predstave, gledatelji pomoću priče o jednoj naizgled običnoj splitskoj obitelji, shvaćaju da je ljepota življenja uvijek u trenutku i dijeljenju tog trenutka s drugima oko sebe, ma koliko nam oni naizgled bili strani ili drugačiji i daleki.