036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Izlet u Konjic i Jablanicu

Milo mi je predati ultimatum slovima da u čestoj i urezanoj stazi zvanoj pamćenje tvrdim neizbrisive putove.Idemo sjeverno. Ovo je spis o simpatijama što niču osobito vješto u publicističkim i povijesnim lekcijama. Uzrok tome je konkretni potez da se iza riječi ‘lekcija’ stvarno obznani đačko putovanje u novom smislu. Zaista vam velim, podložismo se školskom putovanju u Konjic, strugajući kolosijek i na mahove laganom nanosu vjetra.

Prva prerađena scena; najstrože čuvana tajna u bivšoj Jugoslaviji – Titov bunker.

Ili je to scenska groznica ili to bješe masivna pozornica od 6.500 m2 na oko 300 m ispod zemlje da u slučaju atomskog rata pohrani Titu i njegove najbliže suradnike. Nailazili smo u bunkeru na primjetne, korak po korak, pažnji poklonjene činjenice; vlastita vodovodna mreža, konferencijske dvorane, cisterne za naftu, vješto izvedenu telefonsku komunikaciju. Hoćemo li Titin bunker uvrstiti u red jednog parakronizma ili za današnje vrijeme u neosamljen muzej čiji ovratnik popravljaju i Hrvati, Slovenci, Francuzi, Makedonci svojim konturnim prolazima. Sudi se različito.

Nadalje, zađosmo i u časku prema pravoslavnoj crkvi sv. Vasilija Velikog u Konjicu koja je proglašena nacionalnim spomenikom u BiH.

Otimani dotežalim rastopinama u znanju, priđošmo i riječnom masivu Neretve u Jablanici gdje su neslućeno partizani odbjegli od siromaštva smrti sila Osovine, vođeni Titovom ratnom taktikom. “Bitka za ranjenike na Neretvi” je transport u smislu ljudskog života prema življenju i filmskoj industriji.

Četvrti scenski čin; posjet župniku don. Marku Šutalu u Jablanici i župi posvećenoj bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije u kojoj, kako župnik navodi, slave Malu Gospu. Uz pronađene riječi što prožimaju prazninu, iako je u župi oko 50 katolika, župnik useli u naš sastav originalnost povijesnih i sadašnjih trenutaka vezanih uz scensku fotografiju župe.

Što dulje, što kraće, da bi iskoristio scenski komad, on treba i završiti.

Završna fotografija u oku gledatelja bi bila; datum 19.listopada 2018., učenici Srednje škole Stolac i njihovi profesori, mjesto odigravanja Konjic i Jablanica.

Zašite je po mislima s najboljom namjerom.

PETRA BOŠKOVIĆ IV.g2