036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Istraživački dani mladih 2022.

U sklopu tradicionalne manifestacije Stolačko kulturno proljeće, koju organizira Matica hrvatska, ogranak Stolac, 2. lipnja održani su Istraživački dani mladih. Riječ je o projektu u kojem učenici Osnovne škole Crnići, Osnovne škole Stolac te Srednje škole Stolac prezentiraju teme za koje se s skupa sa svojim profesorima opredijele i na njima neumorno rade.

Naša škola je ove godine izabrala temu: “Napjevi stolačkoga kraja”. Profesorice Željka Matić, Branka Puljić i Ivona Raguž pomogle su nam istražiti što su to i kako pjevali naši preci. Publici smo predstavili bećarce, turćijanje, žugoranje, guslanje, pjesme prepjevavanja, veselanje(…), a neke od njih su naši učenici, inače članovi okolnih kulturnih umjetničkih društava, i otpjevali. Svojim izlaganjem smo željeli pokazati koliko nam je zapravo stalo do očuvanja tradicije našega kraja, što smo na kraju i poručili izrekom: “Više vrijedi dobar običaj nego zakon.”

Nadamo se da su svi uživali u našoj prezentaciji i ovim putem želimo zahvaliti Matici na organiziranju jednog takvog projekta u kojem mi, mladi istraživači, imamo priliku pokazati svoju kreativnost.

Zahvaljujemo i Osnovnoj školi Crnići na gostoprimstvu i ugodnoj atmosferi.

Antonela Papac, 2.g1