036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
I ove godine nastavljen program razmjene učenika sa srednjom školom u Lillehammeru

21. travnja 2018. godine 12 naših  učenika se u pratnji dvije profesorice  zaputilo u Lillehammer, Norveška. Letom iz Splita sretno su stigli u Oslo, odakle su vlakom putovali prema Lillhammeru gdje su se upoznali sa svojim domaćinima. Subotu i nedjelju, već dobri prijatelji, Stočani i Norvežani  proveli  su uz slobodne aktivnosti.

Preostalih 5 dana učenici su se upoznavali sa kulturom i običajima  stanovnika Lillehammera. Gradonačelnik Epsen Johnsen je zaželio našim učenicima dobrodošlicu. U posjetu Maihaugena vidjeli su kako se razvijalo Norveško društvo kroz  povijest.  Također su posjetili Olimpijski muzej u Lillehammeru i popeli se na sami vrh skakonice koja je simbol Olimpijskih igara održanih 1994. godine. Na vrhu su se učenici zaustavili u vremenu te uživali u pogledu koji je sve ostavio bez daha.

U jednodnevnom izletu u Oslo upoznali su se sa kulturom starih Vikinga te imali su priliku vidjeti orginalne vikinške brodove. Također su vidjeli slavni splav Kon-Tiki u muzeju posvećenom  Norvežaninu Thor  Heyerdahlu.

Sve to nije moglo proći bez posjete Nansen Dijalog Centru koji je zaslužn za ovo putovanje.  Iskreno hvala NDC-u  što su pokrenuli ovaj program koji traje već 10 godina i uveseljava stolačke učenike i njIhov život obogaćuje.

Puni znanja, novih iskustava i lijepih uspomena naši učenici su 28. Travnja 2018. sletjeli u Sarajevo  i sada nestrpljivo očekuju svoje domaćine iz Lillehammera da dođu u Stolac. Uzvratni posjet je planiran u rujnu ove godine.