036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
I drugu godinu zaredom naši učenici proveli 25 dana u SAD-u u sklopu projekta “Youth leadership and teacher professional development program”

Dana 30. ožujka šestero učenika Srednje škole Stolac, u pratnji profesora Darke Jaraka krenulo je na putovanje u Sjedinjene Američke Države u okviru projekta „ Youth leadership and teacher professional development program“. Program je to koji realizira organizacija Magee Womancare International iz Pittsburgha, uz pomoć Ambasade SAD-a u Sarajevu, a financira američki State Department.  

Putovanje je trajalo 25 dana a u program je bilo uključeno 18 učenika i 3 profesora iz Stoca, Zenice i Doboja. Cilj projekta je pripremiti mlade da postanu vođe i odgovorni građani, koji će pridonositi razvoju svojih zajednica kroz razvoj svojih sposobnosti, kritičkog mišljenja, timskog rada i pisanja projekata.

Mladi iz Stoca su krenuli prema Sarajevu gdje su prenoćili u hotelu „Colours inn“ i idući dan započeli svoje putovanje na drugi kontinent. Putovalo se Sarajevo-Beč-Washington-Pittsburgh. Prvih 18 dana proveli su u Pittsburghu (Pennsylvania), gradu sa 446 mostova, koji odiše svježinom življenja, gradu koji je svojim ljepotama oduševio mlade iz BiH. Svi sudionici bilu su smješteni u američkim obiteljima kako bi što bolje upoznali američku kulturu, običaje i način života.

Kroz tih 18 dana naučili su mnogo o liderstvu, sudjelovali u brojnim radionicama kojima su poboljšavali svoje govorne sposobnosti i način održavanja javnog govora.  Radili su na čišćenju okoliša, pripremanju hrane za siromašna domaćinstva u „Banci hrane“, te bili aktivni sudionici u gradskim demonstracijama za jednaku plaću. Kao gosti gradonačelnika Pittsburgha  Billa Peduta upoznali su se s brzim preporodom Pittsburgha nakon industrijske krize u 20. stoljeću. Posjetili su Sveučilište Pittsburg i Katedralu učenja, simbol grada i sveučilišta te jedan dan proveli u jednoj od srednjih škola u druženju sa svojim vršnjacima.

Bilo je tu i mnogo zabave kao što je posjet baseball utakmici, razvijanje logičkih zadataka i zagonetki u Escape room, odlazak u planine gdje su iskusili vještine penjanja, hodanja po užadi i ostalih avantura  te obilazak mnoštva muzeja među kojima je i poznati Heinz muzej, botanički i zoološki vrt te ostale prirodne ljepote grada za koje nije bilo dovoljno 18 dana.

Iako su bili dosta zauzeti sa mnogobrojnim radionicama i radom na CAP projektu, učenjem o različitim vještinama, učenici su svoje slobodno vrijeme iskorištavali na najbolji mogući način. Probali su različite vrste hrane i brzo se prilagodili takvom načinu života. Upoznali su i ljude s naših prostora koji su ih kroz to vrijeme u Pittsaburgu često zvali na zajednička druženja uz sladoled, a ponekad i hamburger,  gdje su izmjenjivali svoja iskustva i naravno pozvali ih sve na jedno veliko druženje u BiH.

Zadnjih 7 dana bilo je predviđeno za posjet  Wahingtonu, gdje su posjetili sve turističke znamenitosti  grada.  Radili su u javnoj kuhinji i kroz zabavu uradili dosta korisnog posla. Dobili su jedinstevnu priliku da posjete Bijelu kuću kao i State Department gdje su se pobliže upoznali sa diplomacijom.

23. tavanj je bio dan za opraštanje. Mladi su se na Zračnoj luci Washington pozdravili s Nicole, Lynsie i Daleom, koji su bili koordinatori ovoga projekta te nastavili svoje putovanje kući preko Munchena, Sarajeva i dalje do svojih gradova.

Ovo prelijepo iskustvo na mladima je sigurno ostavilo velik utisak i učinilo ih boljim mladim intelektualcima na putu ka uspjehu. U svoje gradove su se vratili bogatiji znanjem, a to znanje će primijeniti na svojem CAP projektu kojeg moraju završiti do rujna 2016. godine. Stolački tim radi na projektu obnove školske knjižnice pod nazivom  „Today a reader, tomorrow a leader“. 

Ivana Marijanović i Nina Marić (3. gim)