036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Ekonomisti posjetili poduzeće “Don plast”

Dana 9. listopada 2018. godine učenici 3.e1, 3.e2 i 4. ekonomske uz pratnju profesorice Mladenke Raguž i profesorice Anite Kevo su posjetili poduzeće “Don plast” u Stocu. Vlasnik poduzeća je pozdravio učenike te im objasnio način pravljenja plastičnih vrećica i kuta. Potom je pokazao recikliranu plastiku i pojasnio proces prerade odbačene i stare plastike u proizvod koji se može ponovno koristiti.

Učenici su također vidjeli plastične dijelove za navrtanje voća te držače za lubenice i rajčice. Najzanimljiviji i najneobičniji proizvod je kutija za zubnu protezu koja služi za njeno čuvanje i pranje. U trenutku posjete stroj je pravio male plastične žlice za kavu gdje su mogli vidjeti proces razdvajanja proizvoda od otpada. Iz priloženih proizvoda te odgovaranja na učenička pitanja razvidno je kako najviše proizvoda “Don plast-a” prodaju u Njemačku.

Shodno navedenom, poduzeće “Don plast” doprinosi gospodarskom rastu Bosne i Hercegovine, a prvenstveno općine Stolac. Ovim putem se zahvaljujemo vlasniku “Don plast-a”, gospodinu Nikoli Mariću, na gostoprimstvu i izdvojenom vremenu te načinu na koji je pokazao učenicima proces proizvodnje od plastike.

Uz zahvalnost i prigodne poklone poput plastičnih čaša s mjerilicom, kutijama za zubnu protezu, alatkama za navrtanje i slično napustili smo poduzeće te nastavili ugodno druženje.