036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Ekonomisti sudjelovali na manifestaciji „Sajam poduzeća za vježbu“

Dana 24.02. naši učenici 4-og razreda ekomonske škole sudjelovali su na manifestaciji „Sajam poduzeća za vježbu“ u kojem već četvrtu godinu zaredom sudjeluju učenici trećih i četvrtih razreda srednjih škola ekonomske struke s područja Hercegovine. Ove godine domaćin je bila Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk. Organizatori „Sajam poduzeća za vježbu“ su Zavod za školstvo iz Mostara u suradnji s Ministarstvima obrazovanja znanosti, kulture i športa HN i ZH županija, kojeg sufinancira Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti.

Na ovogodišnjem sajmu u Čitluku sudjelovalo je više od 500 učenika iz 20-ak srednjih strukovnih škola iz spomenutih županija, a izravno je uključeno i 20 nastavnika ekonomske skupine predmeta.

Riječ je o simuliranju rada učeničkih poduzeća za vježbu  u kojem učenici uče kako raditi u nekom poduzeću. Osnovni cilj ovog projekta ustvari jest stvaranje poduzetničkog ozračja, što je temelj razvoja gospodarstva i povećanje konkurentnosti, a prije svega da učenici nauče kako osnovati poduzeće za vježbu, kako poslovati i tako se predstaviti na sajmu, kako biti konkurentan na tržištu i uspostaviti kontakte. Protoka novca nema, što znači da su proizvodim i usluge simulirane. Na taj način, učenici uče kako poslovati u stvarnom svijetu bez pogreške i bilo kakve štete.

Iako su predstavljeni učenički ručni radovi svih sudionika „Sajma poduzeća za vježbu“ bili vrlo uspješni i dobro osmišljeni, ipak je Ocjenjivačko povjerenstvo na ovogodišnjem sajmu za najuspješnije proglasilo „Poduzeće za vježbu“ pod nazivom  „HAND MADE GIFTS“ koje čine učenici Srednje strukovne škole iz Posušja. Njima je Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, kao nagradu uručio najnoviji laptop.

 

{slike}ekonomisti_sajam_2017{/slike}