036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Dodjelom diploma i izletom u Blagaj završena prva godina programa “Nansen model za integrirano obrazovanje”

U organizaciji Nansen dijalog centra (NDC) Mostar u utorak 24. svibnja u našoj školi je održana ceremonija dodjele diploma prvoj generaciji učenika koji su završili program „Nansen model za integrirano obrazovanje“. Spomenuti program je novi pristup u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, koji omogućava uspješnu komunikaciju i suradnju učenika, roditelja i nastavnika u multietničkim zajednicama kroz kreativan odgoj u obrazovnom procesu.

To je suvremeni obrazovni model u multietničkim zajednicama, koji promovira kulturu tolerancije i poštivanja raznolikosti u školama, te podržava partnerske odnose između učenika, nastavnika i roditelja.

Dodjeli diploma su nazočili i veleposlanica Kraljevine Norveške u BiH Vibeke Lilloe i ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u HNŽ-u Rašid Hadžović. Veleposlanica Kraljevine Norveške tom je prigodom naglasila važnost obrazovanja u izgradnji funkcionalnog multietničkog društva u Bosni i Hercegini.

„Obrazovanje je prirodni početak rada na pomirenju. Ciljati mlade ljude važno je iz nekoliko razloga: prvo, škola je jedan od primarnih arena socijalizacije mladih. Osim toga, i što je još važnije: mladi su budućnost zemlje, oni su ti koji ju trebaju zajednički graditi. Iz ovog razloga, od presudne je važnosti da škole postanu mjesta gdje se nacionalne barijere i stereotipi ruše, a ne stvaraju ili jačaju“, kazala je veleposlanica Lilloe.

Dodala je kako su učenici iz Stoca i Prozora/Rame pioniri u promociji nvoga obrazovnog pristupa u osjetljivim multietničkim zajednicama u BiH.

Ministar Hadžović je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima ostvarenim nakon prve godine realizaije programa.

U protekloj školskoj godini, 40 učenika naše škole formirali su prve multietničke razrede u podjeljenom obrazovnom sustavu u BiH te su pohađali zajedničke sate dva puta tjedno, paralelno s tranjanjem redovne nasteve. NDC Mostar planira nastaviti realizaciju programa u školama u Stocu i Prozor/Rami u narednoj školskoj godini s ciljem uključivanja i škola iz Čapljine i Mostara.

Za uspješno završeni program učenici su nagrađeni jednodnevnim izletom u Blagaj u subotu 28. svibnja. Tu su imali mogućnost da se upoznaju sa zaštićenim zaštićenim vrstama kao što je blagajski magarac, bjeloglavi supovi i bosanskohercegovački tornjak, te kulturnu vrijednost tih vrsta u regiji, poduzete radnje u cilju njihove zaštite i promoviranja respektabilnog stava prema prirodi. Također su se okušali i u penjanju na umjetnim stjenama.

U nastavku možete pogledati fotogalerije sa dodjele diploma i izleta u Blagaj.

DODJELA DIPLOMA

IZLET U BLAGAJ