036/853-444 ss.stolac@tel.net.ba
Božićna čarolija u Srednjoj školi Stolac

„Božić nije doba godine, to je osjećaj!“ Božić je blagost prema prošlosti, hrabrost za sadašnjost i nada za budućnost.

Upravo tako povezujući neke stare običaje, sa onim što živimo danas i što nas čeka u budućnosti, učenici naše škole zajedno sa svojim mentorima pripremili su zanimljiv kulturni sadržaj kojega su izveli dana 20. prosinca 2022. godine u 17 sati na svečanoj pozornici Doma za kulturu u Stocu.

Početkom programa minutom šutnje odali smo počast preminulom župniku Don Ljubi Planiniću.

Tijekom prosinca bio je napisan literarni natječaj „Samo s tobom Božić je svet“. Pokrovitelj natječaja je Matica hrvatska- ogranak Stolac. Na ovaj natječaj pristiglo je jedanaest radova učenika naše škole. Povjerenstvo u sastavu profesorica Cvije Džakula, Ivone Raguž i Mirjane Brkić te pedagoginje Jelene Rajič proglasilo je tri najuspješnija, a to su radovi učenica: Josipe Raguž IV.gim- 1. mjesto; Nike Proleta IV.gim.- 2. mjesto i Antonele Papac III.gim- 3. mjesto.

Nagrade učenicama u ime predsjednika Matice hrvatske uručila je ravnateljica škole profesorica Mirjana Biletić koja je svojim govorom čestitala učenicima na osvojenim nagradama, pozdravila sve prisutne i čestitala nadolazeće blagdane. Prisutne je pozdravila i učenica Josipa Raguž koja se zahvalila Matici na prilici koju pruža učenicima naše škole te je pozdravila sve prisutne uz prigodnu čestitku.

Priču učenice Josipe Raguž na samom početku uz audio-vizualni prikaz slika i videa pročitala je predivnim glasom učenica III. razreda gimnazije Ivana Bošković.

Školski zbor pjesmom „Dunjo mirisna“ dao je naslutiti koliko će ovaj program biti uistinu zanimljiv.

U božićne blagdane utkana je tradicija. Radost Božića dijelimo s prijateljima i poznanicima. Božićni blagdan govori o ljubavi, a govori i o majci. Majka je u srcu. Ona je u Božiću. Uvijek je tu kada te boli, kada si gladan ili kad je trebaš. Ona zna kad ti je teško. Ona je od sebe uzela i tebi dala. Zagrlila te i ponosno pohvalila za ono u čemu si dobar. Ona je umorna pripremala sve za Božić. Da, majka je Božić.

Koliko je uloga naših majki velika u našim životima učenici naše škole pokazali su igrokazom pod nazivom „Božić je majku ozdravio“. A koliko nam nedostaje kada je nema školski zbor otpjevao je pjesmom „Od Božića do Božića“. Čuli smo i stihove pjesama koje su pisali sami učenici u interpretaciji Josipe Raguž, Nike Proleta i Katarine Antunović. Učenik David Matić otpjevao je pjesmi „Bijeli Božić“.

Ogroman doprinos atmosferi i dojmu čitave priredbe imala je i audiovizualna pratnja koju je napravio učenik Juraj Previšić.

Na samom kraju voditelji Petra Perić (III.ek.) i Petar Džakula (IV.gim.) su se u ime škole zahvalili gradu Stocu koji je obnovio dvoranu i rukovodstvu Centra za sport i kulturu grada Stoca na pomoći u organizaciji ove priredbe. Školski zbor počastio nas je skladbom „Raduj se cijeli svijete“.