036/853-404 ss.stolac@tel.net.ba
Boravak naših učenika u SAD-u

Učenici naše škole Petar Džakula i Domagoj Šutalo boravili su u Sjedinjenim Američkim Državama u razdoblju od 15. travnja do 8. svibnja, u sklopu Youth Leadership programa. Organizator ovoga programa je Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini zajedno sa Dayton Mediation centrom.

„Za ovaj put birani su učenici iz Access i LEAD programa koji djeluje u našoj školi. Nakon ispunjenih prijava i provedenog intervjua s predstavnikom Američkog veleposlanstva, izabrani smo zajedno sa petnaest drugih učenika i 3 profesora iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine kao sudionici Youth Leadership programa 2022. godine. U prvoj fazi programa proveli smo pet dana na Bjelašnici kako bi se međusobno upoznali i pripremili za put. Druga faza jest sam boravak SAD-u.

Sletjeli smo u Dayton u saveznoj državi Ohio. Vikend smo proveli upoznavajući obitelji s kojima ćemo provesti idućih osamnaest dana. U Daytonu smo se upoznali sa američkim načinom života iz različitih perspektiva. Posjetili smo mnoge srednje škole i sveučilišta, te usporedili njihov obrazovni sustav sa našim. Upoznali smo se s političkim ustrojem grada i naučili o njegovoj burnoj prošlosti. Boravak je uključivao i brojne obilaske kao što su: Muzej zrakoplovstva koje se, letom braće Wright, u Daytonu počelo razvijati, Hope hotel u kojemu je potpisan Daytonski mirovni sporazum, grad Cincinnati i mnogi drugi.

Naš boravak u Daytonu završio je trodnevnim kampom gdje smo se upoznali s našim vršnjacima i učili o zajedničkim vrijednostima. Zadnja četiri dana proveli smo u obilasku Chicaga. Posjetili smo Willis Tower, Navy Pier, Muzej znanosti i industrije, Konzulat BiH te svjetski poznati „Bean“ (Cloud Gate). U trećoj fazi programa, u suradnji sa Američkim veleposlanstvom, realizirat ćemo projekt koji će biti na dobrobit naše lokalne zajednice.“