Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

Natjecanja iz hrvatskoga jezika

Tradicionalno Zavod za školstvo Mostar u vremenu od 11. ožujka do 15. ožujka obilježava Dane hrvatskoga jezika. Ova manifestacija upriličena je kao sjećanje na objavu Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Završnica obilježavanja je natjecanje u recitiranju lirske poezije na kojem sudjeluju predstavnici srednjih škola HNŽ-je koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku.

U skolopu obilježavanja ove manifestacije, tijekom veljače u SŠ Stolac održana su natjecanja iz hrvatskog jezika, u pisanju lirskih pjesama i natjecanje u recitiranju. Povjerenstvo  u sastavu: Ivo Raguž, Meliha Kapor, Anđelka Raguž  i  Cvija Džakula proglasilo je pobjednike natjecanja:

-        na školskom natjecanju u pisanju lirskih pjesama pobjednicom je proglašena Ana Raguž, učenica III. razreda gimnazije s pjesmom Rastanak

-        na školskog natjecanja u recitiranju proglašena je Josipa Raguž, učenica III. razreda gimnazije.

Učenice su predstavljale našu školu na županijskom natjecanju, a za natjecanje učenice je pripremila profesorica hrvatskog jezika Meliha Kapor.

Županijsko natjecanje u recitiranju lirske poezije učenika srednjih škola održano je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače 17. ožujka 2022. godine. Predstavnica naše škole, učenica 3. razreda gimnazije Josipa Raguž osvojila je 2. mjesto, recitirajući pjesmu „Rastanak“- autorice Ane Raguž, učenice 3. razreda gimnazije.

Uz čestitke zamolili smo učenice da s nama podijele svoja iskustva i ono po čemu će pamtiti ovo natjecanje.

Ovo natjecanje, za mene kao recitatora je jako lijepo iskustvo. Prije svega, čast mi je što sam upravo ja izabrana da budem predstavnica Srednje škole Stolac. Nakon dvije godine stanke uzrokovane pandemijom, napokon smo dobili priliku sudjelovati na ovako jednoj svečanoj manifestaciji. Mogli smo uživati u odličnoj organizaciji cijelog programa i izvrsnoj atmosferi druženja. Jako sam zadovoljna svojim uspjehom, svojim drugim mjestom, jer konkurencija je uistinu bila velika. Rad i trud se uvijek nagrade, pa se nadam da će Srednja škola Stolac nastaviti napredovati te da će me netko već sljedeće godine nadmašiti, rekla nam je Josipa Raguž.

Pisanje pjesama mi je postao dio svakodnevnice, no ove godine sam imala priliku u vodstvu mentorice, profesorice Melihe Kapor i prisustvovati u slušanju vlastitih stihova. To mi predstavlja jedno veliko iskustvo i ogromnu inspiraciju u daljenjem pisanju. Kao autor pjesme i član publike nastojala sam upiti svaki trenutak. Toliko talenta i potencijala na istom mjestu u isto vrijeme je gotovo nemoguće pojmiti. Znajući kako zastrašujuće može biti predstaviti svoje stihove "svijetu", te recitatorima iznijeti emociju pjesme na što bolji način, ponosna sam na sve sudionike natjecanja. Ovogodišnja pjesma je imala posebnu priču iza sebe, te se nadam da će iako, "Rastanak" predstaviti jedan lijep svršetak u teškom razdoblju svih nas..., riječi su autorice pjesme Ane Raguž.

Ovo je lijep i dobar primjer kako naši učenici na pozitivan način mogu pokazati svoje talente široj javnosti, a time ujedno promoviraju i sebe, i svoje nastavnike i svoju školu.

 

Rastanak

Mi 

 

Na našem malom brodiću

 

U pučini bez kraja

 

O kako smo veliki znali biti 

 

Ni jedan val 

 

Ni jedan vjetar

 

Ni jedna oluja

 

Ništa nije bilo veliko poput nas

 

Savršeno smo putovali

 

Te ruke snažno su veslale

 

I gladile nježno zjenicu duše njene

 

Voljela nas je gledati tako

 

Sve skupa

 

To joj je davalo snagu 

 

Nama, je davalo snagu 

 

A taj vrtlog, sad je prekinut 

 

Tko će sad biti snaga njena,

 

Naša 

 

Kad ti nisi tu?

 

I sve mi je tvoje urezano tu

 

U ovoj prokletoj pučini 

 

I opet 

 

Prolazim ispred prozora broda tog

 

Nečujno iščekivati krijesnicu oka tvog

 

No ti još uvijek nekuda ploviš

 

I znaš što?

 

Uvijek pomislim kako od moje prve zore

 

Pa do tvoje posljednje

 

Lijepo nas je naše more služilo

 

Zato sad, 

 

Jednom zauvijek,

 

Zbogom kapetane moj,

 

Mirno ti more i luka na koju dođeš...

 

 

Ana Raguž, III.g

 

ŠKOLSKO NATJECANJE

 

ŽUPANIJSKO NATJECANJE

 

 

 

 

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_1024.JPG IMG_1061.JPG IMG_1046.JPG IMG_1006.JPG IMG_1055.JPG IMG_1028.JPG IMG_1053.JPG IMG_1050.JPG IMG_1054.JPG IMG_1082.JPG IMG_1039.JPG IMG_0983.JPG IMG_1064.JPG dvorana.JPG IMG_0994.JPG IMG_1049.JPG maskare_2018.jpg IMG_1059.JPG IMG_1034.JPG IMG_1080.JPG IMG_1038.JPG IMG_1030.JPG IMG_1048.JPG IMG_1051.JPG IMG_1027.JPG IMG_1062.JPG IMG_1060.JPG IMG_1032.JPG IMG_1069.JPG IMG_1041.JPG IMG_1043.JPG IMG_0976.JPG IMG_1031.JPG IMG_1003.JPG IMG_1066.JPG IMG_1035.JPG IMG_1068.JPG IMG_1022.JPG IMG_1023.JPG IMG_1025.JPG IMG_1076.JPG IMG_1078.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Pretraživanje