Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

Božić – kolijevka obitelji

Umjesto Božićne čestitke pročitajte tekst učenice Josipe Raguž koja je nagrađena za najbolji literarni rad na temu Božić- kolijevka obitelji, kojim Vam svi učenici i djelatnici Srednje škole Stolac žele blagoslovljen Božić i uspješnu Novu 2022. godinu.

Još jedna kalendarska godina na izdisaju, poput mekane pahuljice na toplom dlanu, nestaje, gubi se. No ona druga crkvena, započeta prvom nedjeljom Došašća sva je zaigrana i budi na radost, iščekivanje i preispitivanje.  U okrilju nastojanja rodi se ona koja nas priprema za Njegov dolazak, opet iznova otvara srca i duše, domove i zajednice. Ona nas okuplja da spremno i puni nade dočekamo Božić.

Svake godine iznova postavljamo sebi uvjete, stavljamo na svoj životni put zadatke kako najljepše dočekati Božić. U tim zemaljski lutanjima idemo u krajnosti , od obilja i neprikladnosti do siromaštva i oskudice protkane tugom i bolom zašto ne možemo bolje.  U svemu tome se pogubimo i ne razmišljamo o onoj pravoj, istinskoj ideji Božića, a to je da se Isus rodio u štalici na slamici i za sreću su mu bili potrebni samo Marija i Josip, samo obitelj. Drugim riječima Božić je slavljenje novoga života, rađanja i obitelji u obitelj. Bila ona bogata ili siromašna, obitelj je mjesto u kome sve počinje i završava i kakva god bila ona je najljepša. Za nju kažemo da je osnovna društvena zajednica koja je kolijevka čovjeka i čovječanstva ili pak meni puno draža definicija jest da je obitelj zajednica vjere, nade i ljubavi. No jesmo li ih odbacili obadvije, sjetimo se kako imamo obitelj samo u ovo vrijeme kada biramo poklone za njene članove, a najljepši, onaj koji nikada neće nestati, poderati se ili zaboraviti gleda nas sa slamice i želi na okupu. Tu oko njega otvorena srca, čiste duše  bez ikakvih ovozemaljskih poklona, a osjetiti ćemo se ispunjenije i sretnije. Božić je blizina čovjeka s Bogom, Božić je blizina s ljudima koji su samo naši. U Božiću otkrivamo veličine čovjeka kojeg ne mogu poniziti ni zaustaviti zatvorena vrata, kao što nisu ni Josipa i Mariju, niti poljane betlehemske sa svojim štalama. Pastirima ne smeta što se dijete rodilo u jaslama, oni su zagledani u dijete i majku, jasle su svakodnevna slika i ne smetaju im. A mi, obični ljudi, od čega bježimo, što nam smeta? Bježimo od siromaštva, patnje, odbačenosti. I danas susrećemo siromašne  obitelji, ali ne vidimo njihovu radost u duhovnosti. Unatoč tom svom siromaštvu oni imaju potpun Božić ispunjen bar taj dan mirom, ljubavlju i radošću.

Susrećemo i raskošne domove, stolove ukrašene obiljem, u pozadini s tihom glazbom gdje su svi svečano odjeveni i čekaju Božić. No tu ne osjetimo radost, blagoslov i novinu života. Osjetimo opterećenost ovozemaljskim koje je prolazno poput jutarnje magle, a ono duhovno uzdizanje izostaje. Trebali bismo znati kako su darovi vjere, ljubavi, radosti i mira skriveni u siromašnom ljudskom srcu, skriveni su u obitelji koja je možda ovih posljednjih godina na najjačim udarima.  Najčešće posrćemo preko tolikih materijalnih dobara, ranjavajući se, lomeći i umarajući te se redovito na kraju razočaramo. Ljudsko srce je takvo, uvijek nešto treba i nikada nije posve zadovoljno. Ništa nas lakše, kao žudnja bogatstva, ne može udaljiti od Isusa i naš pogled okrenuti samo na sebe. Tada treba znati kako nas samo ljubav iz jaslica u okrilju naše obitelji može izliječiti od svih rana i boli.

Ljudi koji su bili uskraćeni slaviti Božić, u obitelji nikada neće otkriti ljepotu Božića. Svaki obiteljski obred Badnje noći, polnoćke, božićnih pjesama, čestitanja je jako važan. Izbacimo sve što ima predznak savršenstva, svršena kuća, savršen kolač, savršena djeca, savršena dekoracija. Ništa od toga nije važno kao što je topli, sneni zagrljaj naših najmilijih na božićno jutro. Čuvajmo tradiciju svojih otaca, ponesimo je sa sobom kamo god krenuli i gdje god živjeli. Prava i jedina sreća krije se u obitelji okupljenoj oko kolijevke u kojoj se rodio najveći dar.

Josipa Raguž, III. g.

 

 

 

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_1039.JPG IMG_1038.JPG IMG_1006.JPG IMG_1082.JPG IMG_1032.JPG IMG_1060.JPG IMG_1062.JPG IMG_1022.JPG IMG_1048.JPG IMG_1041.JPG IMG_1030.JPG IMG_1027.JPG IMG_1064.JPG IMG_1053.JPG IMG_1050.JPG dvorana.JPG IMG_1049.JPG IMG_1035.JPG IMG_1059.JPG IMG_1028.JPG IMG_0976.JPG IMG_1043.JPG IMG_1003.JPG IMG_1055.JPG IMG_1025.JPG IMG_1069.JPG IMG_1076.JPG IMG_1051.JPG IMG_1054.JPG IMG_1024.JPG IMG_0983.JPG IMG_1061.JPG IMG_1046.JPG IMG_1034.JPG IMG_0994.JPG IMG_1078.JPG maskare_2018.jpg IMG_1031.JPG IMG_1066.JPG IMG_1023.JPG IMG_1068.JPG IMG_1080.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Pretraživanje