Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

I drugu godinu zaredom naši učenici proveli 25 dana u SAD-u u sklopu projekta "Youth leadership and teacher professional development program"

Dana 30. ožujka šestero učenika Srednje škole Stolac, u pratnji profesora Darke Jaraka krenulo je na putovanje u Sjedinjene Američke Države u okviru projekta „ Youth leadership and teacher professional development program“. Program je to koji realizira organizacija Magee Womancare International iz Pittsburgha, uz pomoć Ambasade SAD-a u Sarajevu, a financira američki State Department.  

Putovanje je trajalo 25 dana a u program je bilo uključeno 18 učenika i 3 profesora iz Stoca, Zenice i Doboja. Cilj projekta je pripremiti mlade da postanu vođe i odgovorni građani, koji će pridonositi razvoju svojih zajednica kroz razvoj svojih sposobnosti, kritičkog mišljenja, timskog rada i pisanja projekata.

Mladi iz Stoca su krenuli prema Sarajevu gdje su prenoćili u hotelu „Colours inn“ i idući dan započeli svoje putovanje na drugi kontinent. Putovalo se Sarajevo-Beč-Washington-Pittsburgh. Prvih 18 dana proveli su u Pittsburghu (Pennsylvania), gradu sa 446 mostova, koji odiše svježinom življenja, gradu koji je svojim ljepotama oduševio mlade iz BiH. Svi sudionici bilu su smješteni u američkim obiteljima kako bi što bolje upoznali američku kulturu, običaje i način života.

Kroz tih 18 dana naučili su mnogo o liderstvu, sudjelovali u brojnim radionicama kojima su poboljšavali svoje govorne sposobnosti i način održavanja javnog govora.  Radili su na čišćenju okoliša, pripremanju hrane za siromašna domaćinstva u „Banci hrane“, te bili aktivni sudionici u gradskim demonstracijama za jednaku plaću. Kao gosti gradonačelnika Pittsburgha  Billa Peduta upoznali su se s brzim preporodom Pittsburgha nakon industrijske krize u 20. stoljeću. Posjetili su Sveučilište Pittsburg i Katedralu učenja, simbol grada i sveučilišta te jedan dan proveli u jednoj od srednjih škola u druženju sa svojim vršnjacima.

Bilo je tu i mnogo zabave kao što je posjet baseball utakmici, razvijanje logičkih zadataka i zagonetki u Escape room, odlazak u planine gdje su iskusili vještine penjanja, hodanja po užadi i ostalih avantura  te obilazak mnoštva muzeja među kojima je i poznati Heinz muzej, botanički i zoološki vrt te ostale prirodne ljepote grada za koje nije bilo dovoljno 18 dana.

Iako su bili dosta zauzeti sa mnogobrojnim radionicama i radom na CAP projektu, učenjem o različitim vještinama, učenici su svoje slobodno vrijeme iskorištavali na najbolji mogući način. Probali su različite vrste hrane i brzo se prilagodili takvom načinu života. Upoznali su i ljude s naših prostora koji su ih kroz to vrijeme u Pittsaburgu često zvali na zajednička druženja uz sladoled, a ponekad i hamburger,  gdje su izmjenjivali svoja iskustva i naravno pozvali ih sve na jedno veliko druženje u BiH.

Zadnjih 7 dana bilo je predviđeno za posjet  Wahingtonu, gdje su posjetili sve turističke znamenitosti  grada.  Radili su u javnoj kuhinji i kroz zabavu uradili dosta korisnog posla. Dobili su jedinstevnu priliku da posjete Bijelu kuću kao i State Department gdje su se pobliže upoznali sa diplomacijom.

23. tavanj je bio dan za opraštanje. Mladi su se na Zračnoj luci Washington pozdravili s Nicole, Lynsie i Daleom, koji su bili koordinatori ovoga projekta te nastavili svoje putovanje kući preko Munchena, Sarajeva i dalje do svojih gradova.

Ovo prelijepo iskustvo na mladima je sigurno ostavilo velik utisak i učinilo ih boljim mladim intelektualcima na putu ka uspjehu. U svoje gradove su se vratili bogatiji znanjem, a to znanje će primijeniti na svojem CAP projektu kojeg moraju završiti do rujna 2016. godine. Stolački tim radi na projektu obnove školske knjižnice pod nazivom  „Today a reader, tomorrow a leader“. 

Ivana Marijanović i Nina Marić (3. gim)

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_1034.JPG IMG_1053.JPG IMG_1043.JPG IMG_1055.JPG IMG_1025.JPG IMG_1031.JPG IMG_0994.JPG IMG_1024.JPG IMG_0976.JPG maskare_2018.jpg dvorana.JPG IMG_1049.JPG IMG_1046.JPG IMG_1062.JPG IMG_1061.JPG IMG_1068.JPG IMG_1059.JPG IMG_1039.JPG IMG_1060.JPG IMG_1006.JPG IMG_1080.JPG IMG_1028.JPG IMG_1050.JPG IMG_1066.JPG IMG_1078.JPG IMG_1038.JPG IMG_1076.JPG IMG_1003.JPG IMG_1030.JPG IMG_1048.JPG IMG_1064.JPG IMG_1023.JPG IMG_1051.JPG IMG_1082.JPG IMG_1041.JPG IMG_1027.JPG IMG_1022.JPG IMG_1032.JPG IMG_0983.JPG IMG_1054.JPG IMG_1069.JPG IMG_1035.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Pretraživanje