Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

I ove godine naši učenici posjetili Njemačku u sklopu učeničke ramjene sa školom IGS Pellenz u Plaidtu

Prošli tjedan, od 20. – 29.9.2019. za ukupno 18 učenika Srednje škole Stolac, bio je rezerviran za razmjenu u Njemačkoj gdje su naši učenici drugih i trećih razreda proveli jedan tjedan sa odabranim njemačkim vršnjacima i njihovim obiteljima, te uz pratnju četvero profesora posjećivali znamenitosti njemačkih gradova i partnersku školu – IGS Pellenz u Plaidtu.

Naše putovanje započelo je u popodnevnim satima, u petak 20.9. sa autobusne stanice. Uz pozdrave naših roditelja i prijatelja, započela je naša razmjena. Vožnja autobusom koja je trajala dvadeset i još nešto sati, nije nas puno iscrpila. Pri dolasku u gradić Plaidt, gledajući kroz prozore, iščekivali smo kada ćemo sresti naše nove njemačke prijatelje. Svi smo se smjestili u kućama domaćina u različitim selima i vikend je prošao kroz više zajedničkih druženja, te nedjeljnim posjetom jezeru Lachsee.

U ponedjeljak ujutro smo krenuli u Köln. Većinu dana je bilo oblačno i pomalo kišovito vrijeme što nas nije zaustavilo u obilasku. Zajednički smo otišli u veliku katedralu i uspeli se na više od 500 stepenica do vrha tornja što je bio nimalo lak zadatak. S vrha se pružao ogroman i veličanstven pogled na grad. Poslije toga, imali smo 5 sati slobodnog vremena, nakon čega smo se vratili kućama u kasnim popodnevnim satima.

U utorak smo posjetili gradić Andernach na rijeci Rajni do kojeg smo se vozili vlakom. Hodajući do željezničke stanice, profesor Aljoša nas je malo pobliže upoznao sa Plaidtom. Posjeta Andernachu je bila kratka, te smo poslije toga imali ručak u školi naših njemačkih kolega. Poslije ručka, u jednoj od učionica održana je radionica na temu „Fake news“ gdje smo se podijelili u grupe i razradili temu sa našim profesorima.

Srijeda, posjet još jednom velikom gradu, a to je Frankfurt na Majni. Krenuli smo rano ujutro sa autobusom i stigli za sat i pol vremena. Nakon dužeg hodanja, došli smo do prvog odredišta, a to je bila redakcija poznatih frankfurtskih novina - Frankfurter Allgemeine Zeitung. Došli smo u veliku prostoriju i sjeli sa jednim od glavnih urednika tih novina. Govorio nam je nešto više o tom poslu, postavljali smo mu pitanja, te besplatno dobili jedan primjerak tih novina koje smo ponijeli sa sobom. Vidjeli smo i ostale prostorije gdje rade novinari, te nas je isti novinar upoznao sa jednom od zaposlenica koja je podrijetlom iz BiH. Nakon toga, vozili smo se podzemnom željeznicom i imali nešto sati slobodnog vremena. Posjet Frankfurtu završio je u kasnim poslijepodnevnim satima.

Četvrtak je bio nešto lakšeg tempa. Sa svojim partnerima smo išli u školu i proveli normalan školski dan, te smo se upoznali sa njihovim školskim sustavom, koji je na naše iznenađenje mnogo lakši od našeg. Svatko od nas je proveo različito vrijeme u školi, netko duže, netko kraće, a razlog tomu su odabiri drukčijih predmeta koje naši njemački kolege slušaju.

I petak, zadnji dan programa je obilježen posjetom Koblenzu, nešto većem gradu do kojeg smo došli vlakom. Od velikog trgovačkog centra, hodali smo do dijela grada gdje je bila žičara. Vozili smo se žičarom iz koje se pružao nevjerojatan pogled na Koblenz i rijeku Rajnu. Silaskom sa žičare, obišli smo tvrđavu i napravili par zajedničkih fotografija. Nakon toga smo imali slobodno vrijeme i već oko 13,14 sati smo se vratili kući.

Subota, povratak kući. U 14:30 svi smo se skupili ispred njihove škole i puni emocija pozdravili se sa svim našim prijateljima koje smo upoznali i njihovim obiteljima. Teško smo se susreli sa činjenicom da je ovom putovanju došao kraj i da je ova avantura u prelijepoj Njemačkoj gotova. Nakon vožnje od dvadesetak sati, došli smo kući oko podneva, puni (novih) iskustava, lijepih sjećanja te novih prijateljstava i druženja.

Ovu razmjenu omogućila nam je fondacija SHL – Schüler helfen leben. Veselimo se uzvratnom susretu naših njemačkih kolega krajem ožujka, zbog kojeg ni oni sami ne skrivaju uzbuđenje.

Ilva Perić, 2. gimnazije

 

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_1043.JPG IMG_1035.JPG IMG_1082.JPG IMG_1023.JPG IMG_1034.JPG IMG_1078.JPG IMG_1031.JPG IMG_1062.JPG IMG_1064.JPG IMG_1054.JPG IMG_1027.JPG IMG_1060.JPG IMG_1055.JPG IMG_1038.JPG maskare_2018.jpg IMG_1032.JPG IMG_0994.JPG IMG_1051.JPG IMG_1030.JPG IMG_1066.JPG IMG_1050.JPG IMG_1069.JPG IMG_1080.JPG IMG_1025.JPG IMG_1049.JPG IMG_1076.JPG IMG_1061.JPG IMG_1006.JPG IMG_1053.JPG IMG_1046.JPG IMG_1048.JPG IMG_1024.JPG dvorana.JPG IMG_1039.JPG IMG_1041.JPG IMG_1022.JPG IMG_0976.JPG IMG_1003.JPG IMG_0983.JPG IMG_1068.JPG IMG_1028.JPG IMG_1059.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Pretraživanje