Srednja škola Stolac

Dobro došli na službene stranice Srednje škole Stolac, gdje možete dobiti sve informacije o školi te pratiti sve najnovije vijesti vezane za događanja u školi!

VIše informacija

Opća gimnazija

Opća gimnazija je četverogodišnja općeobrazovna škola. Gimnazija osposobljava učenike za logičko i stvaralačko mišljenje i samostalno učenje, što ti je korisno ako planiraš nastaviti školovanje poslije srednje škole, jer nakon položene mature gimnazijalci imaju mogućnosti upisa u sve više i tehničke škole, na sve visoke škole i fakultete.

VIše informacija

Strojarska struka

Računalni tehničar za strojarstvo stječe znanja i vještine iz raznih područja strojarstva: tehnoloških procesa, strojarske energetike, konstruiranja i dizajniranja strojnih elemenata i sklopova kao i tehnologije obrade materijala.

VIše informacija

Ekonomska struka

Ekonomska škola u Stocu nudi kvalitetan i kreativan način stjecanja općeg i stručnog znanja kroz četverogodišnje obrazovanje. Stjecanjem zvanja "ekonomist," moguće je nastaviti obrazovanje na studiju ekonomije te ostalim višim i visokim školama.

VIše informacija

Ugostiteljstvo i turizam

Zanimanja konobar i kuhar su trogodišnja i obrazuju učenike za rad u ugostiteljstvu na tim poslovima. Ta zanimanja sve su atraktivnija razvojem turizma i ugostiteljske djelatnosti.

Više informacija...

Uspješno realiziran program razmjene učenika u organizaciji fondacije SHL između naše škole i njemačke IGS Pellenz iz Plaidta

U nedjelju 15. listopada 2017. godine, 18 učenika naše škole u pratnji svojih profesora njemačkoga jezika započelo je svoje putovanje u Njemačku, u sklopu razmjene učenika koju je omogućila fondacija SHL (Schüler Helfen Leben). Putovanje je plod višemjesečnih priprema za razmjenu te, konačno, održavanja pripremnih radionica sredinom rujna 2017. u našoj školi. Čak ni vožnja autobusom u trajanju od 24 sata nije uspjela spriječiti dobro raspoloženje svih sudionika.

Idućega dana, u ranim jutarnjiim satima, stigli smo na odredište, u gradić Plaidt, (za njemačke prilike selo), koji se nalazi na zapadu Njemačke u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz. Po dolasku u školu (IGS Pellenz) naši domaćini su nas srdačno dočekali. Poslije zajedničkoga doručka u školi, uvodnih radionica i razgledavanja znamenitosti Plaidta, učenici su se zaputili svojim domaćinima – u obitelji njemačkih učenika koji sudjeluju u razmjeni.

U utorak su sudionici posjetili jednu od najzanimljivijih prirodnih znamenitosti u Njemačkoj, tzv. Lava-Dom tj. Muzej vulkana u gradiću Mendigu. Cijela regija u kojoj se nalazi gradić Plaidt s okolnim mjestima i gorjem Eiffel, koje se dalje proteže na zapad u Francusku i Belgiju, vulkanskog je podrijetla. Svi su bili zapanjeni ušavši u vulkan star preko 30.000 godina. Po povratku u školu, toga smo se utorka upoznali sa središnjom temom razmjene „Kulturni spomenici“, koja podrazumijeva upoznavanje kako bosansko-hercegovačke, tako i njemačke kulturne baštine.

Srijedu, 18. listopada obilježio je malo brži tempo no inače. Posjet Kölnu započeo je u jutarnjim satima, a trajao je sve do večernjih sati. Umor koji smo osjećali poslije uspinjanja uz 500 stepenica Kölner-Dom-a (katedrale u Kölnu) pao je u drugi plan, kada smo s vrha lijevog tornja, ugledali panoramu jednog od najljepših njemačkih gradova.

U četvrtak, 19. listopada tempo nije bio ništa manje intenzivan. Posjet Koblenzu trajao je nešto kraće, jer je Koblenz na samo 15 km, dakle 10tak minuta vožnje vlakom od Plaidta. Obilazak samog središta grada, zatim Napoleonova trga, voznja žičarom preko Rajne i posjet srednjovjekovnom dvorcu samo su neka od mjesta koje su naši učenici imali privilegiju posjetiti.

Petak je prošao u znaku škole. Bio je to dan za nastavu. Učenici i naša dva profesora su zajedno sa svojim domaćinima pohađali nastavu njemačkoga jezika, biologije, matematike, glazbene umjetnosti, glume... Nakon toga uslijedila je radionica u kojoj su Stočani prezentacijom predstavili Bosnu i Hercegovinu, te napose svoj grad, odnosno sve one prirodne i kulturno-povijesne ljepote koje naše njemačke domaćine očekuju po dolasku u Stolac u ožujku 2018. godine.

Subota je bila namijenjena odmaranju i druženju s obiteljima domaćina. Uslijedili su individualni posjeti Frankfurtu na Majni, Bonnu, i drugim obližnjim većim gradovima i manjim mjestima.

Nedjelja, 22. listopada, posljednji dan prvoga dijela naše razmjene. Učenici su se pozdravili sa svojim domaćinima i pošli put Stoca. Na putu kući svratili smo u Frankfurt na Majni gdje smo proveli dva sata u obilasku grada. Nakon toga više od 24 sata vožnje autobusom i stižemo u Stolac u ponedjeljak, 23. listopada oko 13:30. Naša ovogodišnja razmjena doživjela je svoj puni smisao. S time se slažu i naši novi prijatelji, koji su već u iščekivanju svog dolaska k nama. Edukativno uznapredovali, stekli smo novo iskustvo boravka u drugom okružju, doživjeli izvanredne stvari i zbližili se s ljudima koji su nas tako srdačno ugostili i prihvatili. Nestrpljivi, šaljemo pozdrave svojim prijateljima i već smišljamo kako što kvalitetnije i ugodnije provesti vrijeme u ožujku u Stocu. Veselimo se ponovnom susretu!

 

Ivan Raguž – IV razred gimnazije

 

Lokacija škole


Prikaži Srednja škola Stolac na većoj karti

Slike škole

IMG_0994.JPG IMG_1060.JPG IMG_1046.JPG maskare_2018.jpg IMG_1030.JPG IMG_1022.JPG IMG_0983.JPG IMG_1080.JPG IMG_1050.JPG IMG_1054.JPG IMG_1035.JPG IMG_1064.JPG IMG_1053.JPG IMG_1055.JPG IMG_1049.JPG IMG_1061.JPG IMG_1043.JPG IMG_1076.JPG IMG_1023.JPG IMG_1034.JPG IMG_1048.JPG IMG_1082.JPG IMG_0976.JPG IMG_1069.JPG IMG_1059.JPG dvorana.JPG IMG_1032.JPG IMG_1006.JPG IMG_1025.JPG IMG_1051.JPG IMG_1031.JPG IMG_1003.JPG IMG_1041.JPG IMG_1024.JPG IMG_1068.JPG IMG_1027.JPG IMG_1039.JPG IMG_1062.JPG IMG_1028.JPG IMG_1078.JPG IMG_1066.JPG IMG_1038.JPG

Facebook stranica

Kontakt info

Srednja škola Stolac

Ulica kneza Domagoja bb 88360 Stolac BiH

Tel:  +387 36 853 - 404
Fax: +387 36 853 - 404

e-mail: ss.stolac@tel.net.ba

Forma za prijavu